Brandweer sluit schoolgebouw in Sleepstraat: leerlingen verhuizen naar oude stadslabo

De Triangel moet voor onbepaalde tijd dicht.
Gianni Barbieux De Triangel moet voor onbepaalde tijd dicht.
Basisschool De Triangel en Kinderdagverblijf ’t Sleepken, beiden gevestigd in de Sleepstraat moeten met onmiddellijke ingang dicht. Uit een controle bleek dat het brandwerend materiaal in het plafond ontbrak. De brandweer beval de sluiting. De kinderen krijgen in allerijl een alternatieve stek. 

De Triangel bestaat uit een deel gebouwen in de Sleepstraat en de Kartuizerlaan. Het afgekeurde gedeelte bevindt zich aan de kant van de Sleepstraat. In totaal volgen er 220 leerlingen les en 36 baby’s en peuters gaan er naar de opvang. 

“De problemen kwamen aan het licht tijdens een controle van de school. Er waren al plannen om de brandveiligheid van het gebouw aan te passen na eerdere opmerkingen. Bovendien wou de directie enkele lokalen samenvoegen tot een grotere ruimte. Uit het verkennend onderzoek  kwamen enkele stabiliteitsvragen naar voren, die nadere inspectie nodig hadden. We hebben stukken uitgebroken en daaruit bleek dat de veronderstelde brand-weerstand onvoldoende aanwezig was. De plaats waar brandwerend materiaal moest zitten, bleek op sommige plaatsen leeg”, zegt schepen van Facility Management Annelies Storms (sp.a). 

“Twee derden van de baby’s en peuters van het kinderdagverblijf kunnen terecht in de stadsopvang Nieuwland, waar onder andere een pop-up leefgroep zal ingericht worden. De overige kinderen krijgen tijdelijk een plekje in diverse opvanginitiatieven van de Stad”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). 

Noodlocatie

Voor de leerlingen van Basisschool De Triangel wordt voor een noodscenario gezorgd.  Op donderdag 25 en vrijdag 26 april is een uitstap voorzien. Daarna verhuizen ze - tijdelijk - naar het oude stadslabo naast het Baudelopark. De zeven klassen van de lagere school kunnen daar gehuisvest worden, mits beperkte aanpassingen. Vanaf donderdag gaan de stadsdiensten aan de slag om het oude gebouw gebruiksklaar te maken. Tegen dinsdag moet dat werk achter de rug zijn en zijn de schoolbanken en ander materiaal verhuisd.  De leerlingen blijven nog zeker tot het einde van het schooljaar in dat gebouw.   De kleuterklassen en de IBO (initiatief voor Buitenschoolse Opvang) die gelegen zijn langs de Kartuizerlaan blijven wel veilig toegankelijk. De 5 kleuterklassen van de Triangel kunnen dus op hun locatie blijven.

“Wat we precies met het afgekeurde schoolgebouw zullen aanvangen, is nog niet beslist”, zegt schepen Storms. “Onze eerste zorg was nu de operatie op gang zetten om iedereen een nieuwe stek te bieden. De ouders van de Triangel worden via de school ingelicht. De ouders van de kinderen in de kinderopvang zijn al op de hoogte.”
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • malaika de paepe

    Beste JanVanGent Nieuwland ligt op nog geen km van sleepke. Met de auto zeer goed te doen ! 2 straten door en je bent er. Inderdaad minder parkeerplaats maar nog geen problemen ondervonden. Vele ouders zijn uit de buurt waardoor ze met de fiets, openbaar vervoer, te voet,... komen. Chapeau dat er zo snel een oplossing wordt gevonden voor kinderen en personeel :) En geloof me de gebouwen worden zeer goed gecontroleerd zowel door stad als brandweer !

  • Jan Van Gent

    Top , dat is 2 km verder en met het supercirculatieplan kunnen de ouders gans Gent rondrijden om er te geraken en parkeren zit er daar ook niet in voor afzetten en ophalen. Als de brandweer afkeurt dan mort er toch wel echt een gevaar zijn worden die gebouwen dan niet door de stad onderhouden of nagezien zoals het hoort ?