Brandweer en politie hot op tv

OPNAMES AL GESTART VOOR TWEEDE SEIZOEN 'HELDEN VAN HIER' OP VTM

Screenshot van het eerste seizoen van 'Helden van Hier: Door het Vuur'
Helden van Hier: Door het Vuur Screenshot van het eerste seizoen van 'Helden van Hier: Door het Vuur'
'Helden van Hier', het VTM-programma over de Gentse brandweer, krijgt een vervolg. De Gentse hulpdiensten en het parket Oost-Vlaanderen waren nooit vaker te zien op tv. Zo loopt momenteel 'Luk Alloo en de lokale politie' op VTM en 'De Recherche' op VIER. Ook 'De Rechtbank', eveneens op VIER, krijgt volgend jaar een vervolg. "Dankzij het parket Oost-Vlaanderen ging alles heel snel", klinkt het bij productiehuis Geronimo.

De wantrouwigheid die elders bestaat tegenover (reality-)programma's die een inkijk geven in het werk van justitie, politie en brandweer geldt in Gent duidelijk niet meer. Al werden dergelijke programma's niet altijd op gejuich onthaald. Toen de VRT 'Het leven zoals het is: brandweer' in 2010 in de ether gooide, kwamen er al snel reacties als "amateuristisch gemaakt" of "niet waarheidsgetrouw" uit brandweerhoek.


"We werden toch hartelijk ontvangen toen we kwamen vragen of we bij hen mochten komen draaien", aldus Stefaan Ledeganck, regisseur van 'Helden van Hier'. "Nadat ze onze proefaflevering gezien hadden, waren ze meteen verkocht. Voor het feit dat we vooral de nadruk legden op interventie werd positief onthaald. Brandweermannen kwamen achteraf naar ons dat onze reeks voor de eerste keer realistisch weergaf hoe moeilijk hun werk soms wel is." Het realisme sprak ook het grote publiek aan. Met pieken van meer dan 700.000 kijkers haalde de reeks zelfs soms de top 10 van de dag.


Vooral het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent krijgt lof. "Dankzij hen ging alles heel snel en kregen we al vlug toestemming om te filmen. Ze lieten vanaf de eerste minuut voelen dat ervoor wilden gaan. Ik denk dat we gerust mogen zeggen dat ze daar een voortrekkersrol in spelen."


Sinds november is het productiehuis al aan een tweede seizoen aan het werken. "Zowel VTM als wij waren vragende partij en ook bij de brandweer klonk het dat 'zes afleveringen nu toch wel snel voorbij waren'. Aan de stijl zullen we weinig wijzigen. Ook ploeg vier zal centraal blijven staan, al gaan we ook proberen de vrijwilligers in de posten rond Gent erbij te betrekken. Verder proberen we alles nog iets filmischer te brengen. Zo zijn we nu aan het experimenteren om van beelden op normale snelheid naar slow motion over te schakelen."

Luk Alloo op pad met de Gentse politie.
Alloo bij de Lokale Politie Luk Alloo op pad met de Gentse politie.

Waarheidsgetrouw

Griet De Waele, communicatieverantwoordelijke van de Gentse brandweer, heeft geen problemen met opnieuw maanden aan een stuk een filmploeg in de kazerne. "Het eerste seizoen heeft onze verwachtingen ingelost. Omdat het programma een waarheidsgetrouw beeld geeft van de hulpverleners, dat tevens respect oproept, wilden we opnieuw meewerken." De opnames lopen nog tot 1 april. Er komen uiteindelijk acht afleveringen. Wanneer het het programma exact ingepland wordt, is nog onduidelijk.