Braempoort wordt hip EK-dorp

NA TIEN JAAR EINDELIJK WEER LEVEN IN LEEGSTAANDE WINKELGALERIJ

Brecht, Wim en Vincent brengen sfeer in de patio van de Braempoort.
Foto WN Brecht, Wim en Vincent brengen sfeer in de patio van de Braempoort.
Drie twintigers bouwen de Galerie Braempoort, die al 10 jaar leeg staat, om tot EK-dorp. Vanaf 10 juni is iedereen er welkom voor lunch, aperitief, sfeer en uiteraard voetbal. Gratis dan nog. "We willen de sfeer van The Belgian House op de Olympische Spelen in Londen naar Gent brengen", klinkt het.

Brecht Kerckhof van Saladbar Romain Roquette in de Nederkouter, Vincent Lefevere die bij Story Me werkt en Wim Maeyaert die aan de slag is bij Coca-Cola slaan de handen in elkaar om een groots voetbalfeest op poten te zetten. Ze kregen na een lange zoektocht naar een geschikte locatie toestemming om daarvoor galerie Braempoort te gebruiken. Die winkelgalerij - met inkom in de Vlaanderenstraat en in de Brabantdam - staat al tien jaar leeg. Het trio wil er alvast tijdelijk nieuw leven in blazen.


"Enkele jaren geleden waren we samen op de Olympische Spelen in Londen", vertelt Vincent. "De sfeer daar in The Belgian House was ronduit fantastisch. Die sfeer willen we nu naar hier brengen voor het EK Voetbal. De galerij staat er wel verkommerd bij, maar we zijn nu al bezig om ze sfeervol aan te kleden. En vanaf 10 juni zal er daar elke dag feest zijn, voor iedereen. We mikken op bedrijven en 'young professionals', maar eigenlijk is echt iedereen welkom. Het mag zeker geen stijve bedoening worden, we gaan voor sfeer en plezier, met veel Belgische kleuren, zeker als de Rode Duivels spelen."


De 'Pop-up The Belgian House' zal vanaf 10 juni tot het einde van het EK elke dag open gaan om 11 uur. Het organiserende trio wist enkele foodpartners te strikken. "Die nemen hun intrek in één van de leegstaande winkels, wijzelf palmen de patio in", vertelt Vincent. 's Middag is er lunch, in de namiddag koffie en taart, om vlot over te gaan naar aperitieftijd. Vanaf 17 uur schakelen we om van gezellig zitten naar sfeervol staan. En we zenden alle wedstrijden van het EK uit. De eerste week liggen die om 15 uur, 18 uur en 21 uur, wij leggen uiteraard de nadruk op de laatste twee. En als de Duivels spelen, gaan we er nog harder tegenaan dan anders."

Scherm van 6 op 2 meter

Pop-up The Belgian House zet een reuzenscherm van bijna 6 op 2 meter in de patio. Toegangsgeld wordt er niet gevraagd. De capaciteit van het EK-dorp is wel beperkt tot 250 man. Overdag wordt het galerie-effect omarmd, en zijn zowel de toegang in de Vlaanderenstraat als die in de Brabantdam open. 's Avonds alleen die van Brabantdam. De werken daar zouden eind mei klaar moeten zijn, en dus zal het EK dorp perfect bereikbaar zijn. Info via Facebook en Instagram, 'The Belgian House'.