Bracke en Van Bossuyt Gentse protagonisten voor verkiezingen in mei

Allerlaatste verkiezingen voor Siegfried Bracke

De Oost-Vlaamse N-VA-kandidaten (of toch een deel ervan)
Gianni Barbieux De Oost-Vlaamse N-VA-kandidaten (of toch een deel ervan)

Anneleen Van Bossuyt trekt de federale lijst voor N-VA, Siegfried Bracke duwt ze. Voor beiden een opvallende keuze. Van Bossuyt maakt de overstap van Europa naar federaal, Bracke gaat er op zijn 66 nog een allerlaatste keer voor.

“Noteer het goed, het is de allerlaatste keer dat ik opkom bij de verkiezingen”, zegt Siegfried Bracke stellig. “Ik ben er nu 66, en wil er nog één keer vol voor gaan. Puur op karakter, en gewoon omdat er nog zoveel ‘goesting’ in heb. Ik denk dat ik nog wel wat stemmen kan binnenhalen voor mijn partij, en het is van essentieel belang dat wij aan zet blijven. De weg die is ingeslagen, moet verdergezet worden, misschien zelfs iets forser dan vandaag. Al ligt dat uiteraard aan de kiezer. Maar de sociaal-economische hervorming die wij hebben gestart is niet klaar, we moeten ons voorbereiden op de toekomst. Voor migratie moet er dringend een realistisch beleid komen, dat hartelijk is tegenover mensen, maar wel strikter gereguleerd, qua aantal mensen die naar hier kunnen komen, wie en wat. Ten slotte moeten we ook dringend iets doen aan het klimaat, maar het moet ook duidelijk zijn op welke termijn, en tegen welke prijs. En ook wie die prijs zal betalen. Wij willen geen ravage aanrichten zoals andere partijen, zonder daarbij rekening te houden met wie daarvoor zal betalen. Maar het is dus de allerlaatste keer dat ik mij daarvoor zal inzetten. Na deze verkiezingen zal ik niet meer op een lijst staan. Het is tijd om plaats te ruimen voor jongeren, en ik wil geen karikatuur van mezelf worden.”

Voor Siegfried Bracke, tegenwoordig met baard, zijn het de allerlaatste verkiezingen.
Gianni Barbieux Voor Siegfried Bracke, tegenwoordig met baard, zijn het de allerlaatste verkiezingen.

Anneleen Van Bossuyt (38) maakt de overstap van Europees naar het federaal parlement. “Federaal en niet Vlaams, omdat federaal meer aansluit bij de thema’s waar ik mij ook Europees 4,5 jaar heb voor ingezet. In Europa doe je nuttige dingen, maar die zijn niet zo zichtbaar omdat het vooral over een langere termijn gaat. Dat zal op federaal niveau anders zijn. Ik wil mij onder meer inzetten voor de energiedossiers en het eco-realisme en voor de consumentenrechten. Bovendien is het altijd goed een Gentse link naar het federale niveau te hebben.”

Anneleen Van Bossuyt maakt de overstap van het Europees naar het Vlaams parlement.
Gianni Barbieux Anneleen Van Bossuyt maakt de overstap van het Europees naar het Vlaams parlement.

Beiden gaan hun eventuele nieuwe uitdaging sowieso combineren met de Gentse gemeenteraad, waar N-VA de grootste oppositiepartij is. Andere Gentenaars die voor N-VA opkomen voor de verkiezingen in mei op de federale lijst zijn Caroline De Bruyn (29, plaats 11) en Bob Cammaert (32 – lijstduwer opvolgers). Op de Vlaamse lijst staan de Gentenaars Elke Sleurs (51 – 4de plaats), Helga Stevens (50, 8ste plaats), Lieven De Smet (53, 11de plaats), Els Roegiers (42, 16de plaats) en Emmy De Smet (41, 12de opvolger).

Saskia De Leeuw (34 – 18de plaats) uit De Pinte, Caroline De Roo (56 – 2de opvolger) uit Melle en Lena Van Der Gucht (24 – 8ste opvolger) uit Wetteren zijn streekgenoten op de federale N-VA-lijst, Andries Gryffroy (56 – 6de plaats) uit Melle, Sofie Wymeersch (41, 14de plaats) uit Wetteren, Evi Rasschaert (22, 24ste plaats) uit Wichelen, Maxime Hoogewijs (24, 5de opvolger) uit Laarne en Simon Lejeune (25, 15de opvolger) uit Oosterzele zijn streekgenoten op de Vlaamse lijst van N-VA.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.