Bomhonden speuren naar vuurwerk

KAA GENT LAAT OOK RUGZAKKEN BEZOEKENDE SUPPORTERS CONTROLEREN

In de Ghelamco wordt door KAA Gent zelf Bengaals vuurwerk afgestoken, op een veilige afstand van het publiek. De club wil dat in de toekomst zo houden.
Foto Yves Masscho In de Ghelamco wordt door KAA Gent zelf Bengaals vuurwerk afgestoken, op een veilige afstand van het publiek. De club wil dat in de toekomst zo houden.
Ongezien in België: voetbalploeg KAA Gent laat de Ghelamco Arena vanavond controleren door bomhonden van Securitas. Ook alle rugzakken van de bezoekende supporters passeren langs de honden. "Die dieren worden ingezet om pyrotechnisch materiaal, zoals Bengaals vuur, uit het stadion te houden", zegt Dirk Piens, veiligheidscoördinator van KAA Gent.

Deze vooravond komen vier bewakingsagenten van bewakingsonderneming Securitas naar de Ghelamco Arena, elk met hun 'bomhond'. "Zowel de agenten als de honden zijn specifiek getraind om explosieven op te sporen", zegt Gerrit Bellon, woordvoerder van Securitas. "Ze worden doorgaans ingezet op luchthavens, of bij transportbedrijven, om bagage te doorzoeken. En dat gaan ze ook bij KAA Gent doen, want de wet laat niet toe dat onze honden mensen besnuffelen. Voor alle duidelijkheid, bij de Buffalo's gaan we niet op zoek naar bommen, maar naar pyrotechnisch materiaal. Ook kunnen onze honden ruiken."

Onverantwoord

Dirk Piens van KAA Gent verklaart de actie. "Bengaals vuur en ander pyrotechnisch materiaal is verboden door de voetbalwet. Bovendien is het vooral enorm gevaarlijk. Zeker in zo'n mensenmassa is het onverantwoord zoiets af te steken. Onze Gent-supporters doen dat niet, maar van de bezoekende supporters zijn we dat niet zeker. Daar komt bij dat de regels van de UEFA ook op dat vlak onvoorstelbaar streng zijn - en terecht. Ze geven torenhoge boetes. Voor het afsteken van vuurpijlen begint dat bij 25.000 euro. Daarnaast aarzelen ze ook niet om bij volgende wedstrijden delen van of zelfs volledige tribunes te laten sluiten. De Belgische voetbalwet hinkt zwaar achterop, als je vergelijkt met UEFA. Die straffen streng én snel."

Aparte doorgang

KAA Gent wil al het vuurwerk dus absoluut buiten houden. Bij de 300 Valencia-supporters worden eigenlijk geen problemen verwacht, bij de volgende match, met een goeie duizend Russische supporters worden die problemen wél verwacht. Vanavond is dus eerder een oefening. "We gaan vooraf delen van het stadion 'sweepen' met de honden. Gewoon om zeker te zijn dat niemand vooraf vuurpijlen in de tribune heeft verstopt", zegt Piens. "Daarna gaan de Securitas-mensen aan twee ingangen staan. Alle supporters die het stadion binnen komen, worden grondig gefouilleerd door 60 stewards. Maar de rugzakken van de bezoekers gaan ook nog eens naar een aparte doorgang, waar ze door de honden besnuffeld zullen worden", legt Piens verder uit.


Securitas geeft geen 100 procent garantie op een vuurwerkvrij stadion, maar zal toch in de buurt komen. "Om de 20 minuten wisselen we van honden, omdat hun reukzin anders minder scherp wordt. Wie betrapt zou worden, mogen wij niet straffen. Wij schrijven geen boetes uit. Maar die mensen zullen gewoon het stadion niet in mogen." Piens verzekert nog: "Als er toch iemand in slaagt vuurwerk binnen te smokkelen en dat af te steken, zullen wij niet aarzelen die te laten mee betalen in de boetes van UEFA. Met ons camerasysteem houden we alles nauwlettend in de gaten."