Boeren stellen Vrouwe Justitia op aan Koophandelplein: “Ze staat aan onze kant in strijd tegen havenbaron Fernand Huts”

De protestactie aan het Koophandelplein.
Jeffrey Dujardin De protestactie aan het Koophandelplein.
De rechtszaak rond de 450 hectare grond die havenbaron Fernand Huts volgens landbouwers veel te goedkoop heeft kunnen kopen, kwam deze ochtend voor in beroep. Een vier meter hoge ‘Vrouwe Justitia’ stond klaar aan het Koophandelplein. “Hopelijk staat ze aan onze kant”, klinkt het bij de boeren.

Huts en zijn nv Bijloke kochten de landbouwgronden in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen voor 17,5 miljoen euro. Omdat de grond in zijn geheel verkocht werd, konden de Lokerse biologische landbouwers Pieter Van Poucke en Annelies Marchand niet mee bieden voor vijf hectare van de grond. “Enkel groot kapitaal kon deelnemen aan de verkoop”, sprak hun advocaat Nic Reynaert bij de behandeling van de zaak. Bovendien was de grond volgens hun berekening méér waard, namelijk 22 miljoen euro, en kreeg de nv Bijloke dus een reële staatssteun van 5 miljoen euro. “Die grond moet dienen om ons te voeden. Het is frustrerend dat die nu gebruikt wordt als belegging”, opperde Van Poucke.

In eerste aanleg werd de zaak onontvankelijk verklaard, volgens de rechter hadden de landbouwers helemaal geen belang in de zaak. De twee boeren namen de beslissing om tegen het vonnis in beroep te gaan. “Het is onrechtvaardig dat een rijke industrieel 450 hectare publieke landbouwgrond kan aankopen aan een prijs van 39.000 euro per hectare terwijl kleine boeren bijna het dubbele moeten betalen op de privémarkt. Inmiddels heeft het investeringsbedrijf al een deel van de gronden doorverkocht. Dat de gronden op zo’n korte tijd terug van de hand gedaan worden ondanks hoge notariskosten, bevestigt dat de aankoopprijs ver onder de marktprijs lag.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • gustaaf carpels

    Tja de familie huts zijn rijk geworden door te weinig te betalen maar met de juiste betaling op de juiste buitenlandse rekening krijgt men veel gedaan he of dat nu in Belgie, Nederland of eender wel zuid amerikaans land