Boeren in beroep tegen grondaankoop Fernand Huts

Bioboeren Pieter Van Poucke en Annelies Marchand zijn in beroep gegaan tegen het vonnis.
Wouter Spillebeen Bioboeren Pieter Van Poucke en Annelies Marchand zijn in beroep gegaan tegen het vonnis.
De rechtszaak rond de verkoop van 450 hectare landbouwgrond aan de Gentse nv Bijloke van havenbaron Fernand Huts komt dinsdag voor in beroep. Volgens de landbouwers, die in beroep gingen, lag de aankoopprijs veel te laag en kreeg de nv Bijloke zo een reële staatssteun van 5 miljoen. In eerste aanleg werd de zaak onontvankelijk verklaard, volgens de rechter hadden de landbouwers helemaal geen belang in de zaak.

Huts en zijn nv Bijloke kochten de landbouwgronden in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen voor 17,5 miljoen euro. Omdat de grond in zijn geheel verkocht werd, konden de Lokerse biologische landbouwers Pieter Van Poucke en Annelies Marchand niet mee bieden voor vijf hectare van de grond. “Enkel groot kapitaal kon deelnemen aan de verkoop”, sprak hun advocaat Nic Reynaert bij de behandeling van de zaak. Bovendien was de grond volgens hun berekening 22 miljoen euro waard en kreeg de nv Bijloke dus een reële staatssteun van 5 miljoen euro. “Die grond moet dienen om ons te voeden. Het is frustrerend dat die nu gebruikt wordt als belegging”, opperde Van Poucke.

Geen belang bij zaak

In eerste aanleg werd de zaak onontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank hadden Van Poucke en Marchand geen belang bij de zaak. Bovendien gebeurde er voor de zaak geen melding op het hypotheekkantoor, wat voor een dagvaarding in verband met onroerend goed in België altijd moet gebeuren. Maar omdat de gronden in Nederland liggen, moest dat helemaal niet, volgens Reynaert.  Ze namen de beslissing om tegen het vonnis in beroep te gaan. “Wij denken dat het enorm belangrijk is dat de rechter zich uitspreekt in deze zaak en gaan daarom gaan we in beroep,” vertelt Annelies Marchand. “Het is onrechtvaardig dat een rijke industrieel 450 hectare publieke landbouwgrond kan aankopen aan een prijs van 39.000 euro per ha terwijl kleine boeren bijna het dubbele moeten betalen op de privémarkt. Het zijn nochtans de landbouwers die de samenleving van voedsel voorzien. Inmiddels heeft het investeringsbedrijf al een deel van de gronden doorverkocht. Dat de gronden op zo’n korte tijd terug van de hand gedaan werden ondanks hoge notariskosten bevestigt dat de aankoopprijs ver onder de marktprijs lag.”

Dinsdag wordt de zaak behandeld in het Gentse hof  van beroep.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Leopold Vanhoof

    Het kapitaal zal winnen.