Boegeroep, maar ook applaus voor Mathias De Clercq tijdens nieuwjaarsreceptie

Geen rotte eieren voor schepen Filip Watteeuw, maar bij momenten wel gespannen sfeer onder Stadshal

11.500 Gentenaren kwamen samen onder de stadshal om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen.
Wannes Nimmegeers 11.500 Gentenaren kwamen samen onder de stadshal om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen.
Burgemeester Mathias De Clercq kreeg het bij momenten hard te verduren tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in Gent en moest het publiek aanmanen tot kalmte. “Iedereen moet zijn gedacht kunnen zeggen, zolang niemands lichamelijke integriteit aangetast wordt.” Hij verwees daarmee naar de bedreigingen die schepen Filip Watteeuw eerder deze week kreeg, maar niemand haalde het in zijn hoofd om ook effectief met rotte eieren te beginnen gooien.

De eerste helft van de speech van de burgemeester werd vergezeld door boegeroep vanuit het publiek — politie schat de opkomst op 12.500 mensen — aangevuld door gefluit en het loeien van een sirene. Eén toeschouwer - van het extreem-rechtse Voorpost - had zelfs een megafoon meegenomen om zijn ongenoegen te uiten. Het gejoel werd zodanig luid dat De Clercq zijn toespraak tot twee keer toe moest onderbreken om te reageren. “Laten we luisteren naar elkaar. Ik kom straks bij iedereen rond”, klonk het.

Het is niet de eerste keer dat een burgemeester boegeroep moet aanhoren bij het voorlezen van zijn nieuwjaarswensen. Het begon na het invoeren van het circulatieplan, toen de speech van burgemeester Termont met boegeroep beantwoord. Bij De Clercq was het vorig jaar ook al prijs, maar dit keer was het véél erger. De burgemeester reageerde begripvol op het rumoer. “Ons gedacht zeggen, dat zit in het DNA van de Gentenaars, dat moet kunnen. Iedereen heeft angsten, dromen en bezorgdheden. We zijn er om naar elkaar te luisteren, in dialoog te gaan. Met respect voor elkaar kunnen we een oplossing zoeken.”

Luid applaus

De burgemeester kreeg naast boegeroep ook heel wat positieve reacties van het publiek. Na de woorden ‘Er wordt al eens geneut, maar niet snel gepleujd’, kwam een luid applaus zijn richting uit. Net zoals het moment waarop hij Freek Neirynck, Etienne Vermeersch, Machar Van Geyt en Pat Remue, die dit jaar overleden, in herinnering bracht. “We delen zoveel moois”, zei De Clercq achteraf. “Tussen het boegeroep zaten veel positieve geluiden. De nieuwjaarsreceptie is nog steeds een gezellig samenzijn.”

Elk jaar brengen Gentenaars hun eigen strijkplanken mee om hapjes en drankjes op te plaatsen.
Wannes Nimmegeers Elk jaar brengen Gentenaars hun eigen strijkplanken mee om hapjes en drankjes op te plaatsen.

Extra politiebescherming

Hoewel een kritische geest aanvaardbaar is voor De Clercq, zijn er ook grenzen. “Iedereen moet zijn gedacht kunnen zeggen, zolang niemands lichamelijke integriteit aangetast wordt.” De burgemeester duidde hiermee op de dreigementen die vooraf geuit werden aan het adres van schepen Filip Watteeuw. Ontevredenheid over de invoering van de lage-emissiezone had sommige Gentenaren ertoe aangezet oproepen te lanceren op sociale media om de schepen te bekogelen met rotte eieren tijdens de nieuwjaarsreceptie, maar zover kwam het niet.

Hoe serieus de oproepen waren, kon niet achterhaald worden, daarom nam de politie het zekere voor het onzekere. Extra politiemensen, in uniform en in burger, werden ingezet om de veiligheid van de schepen en de rest van het stadsbestuur te verzekeren.

Op sociale media waren oproepen verspreid om schepen Filip Watteeuw te bekogelen met rotte eieren.
Wannes Nimmegeers Op sociale media waren oproepen verspreid om schepen Filip Watteeuw te bekogelen met rotte eieren.

Sfeer ondanks boegeroep

Ondanks het boegeroep van enkele gefrustreerde burgers zat de sfeer er ook in rond de stadshal. Het stadsbestuur zorgde voor 7.000 liter gratis drank waaronder warme soep, fruitsap en OMG-bier, dat speciaal gebrouwen werd voor het Van Eyck-jaar en voor het eerst geproefd kon worden. Terwijl de Gentenaars genoten van een hapje en een drankje - sommigen op hun meegesleurde strijkplank als geïmproviseerde aperitieftafel - konden ze luisteren naar Pierke en de coverband Men and a Lady. Aan het Belfort stond een wensbox waaruit Gentenaars een postkaart konden halen met een persoonlijke en originele wens. De Clercq deelde zelf ook enkele kaartjes uit vanuit de box, voordat hij bij voor- en tegenstanders langsging om zijn nieuwjaarsgroeten te brengen.

De burgemeester in gesprek met een toeschouwer.
Wannes Nimmegeers De burgemeester in gesprek met een toeschouwer.
Burgemeester Mathias De Clercq ging na zijn speech bij iedereen langs voor een babbel en een selfie.
Wannes Nimmegeers Burgemeester Mathias De Clercq ging na zijn speech bij iedereen langs voor een babbel en een selfie.
Aan het Belfort stond een wensbox waar Gentenaren een postkaart met een persoonlijke boodschap konden afhalen.
Wannes Nimmegeers Aan het Belfort stond een wensbox waar Gentenaren een postkaart met een persoonlijke boodschap konden afhalen.