Bizarre diefstal: ‘De Schreeuw’ uitgesneden uit knotwilg

‘De Schreeuw’ in betere tijden.
Stad Gent ‘De Schreeuw’ in betere tijden.
 ‘De Schreeuw’,  de bekende knotwilg langs een wandelpand in de Bourgoyen, is zijn gezicht kwijt. Het gelaat, ondertussen dood hout, werd uit de boom gekerfd en gestolen. “Het was een symbool, een icoon”, reageert Bart De Munck van de Groendienst. 

De boom maakt deel uit van een rij knotwilgen langs een wandelpad in het natuurcentrum Bourgoyen-Ossemeersen. Hij was te herkennen aan de opmerkelijke ‘gaten’ in zijn stam. Hierdoor lijkt de boom een gezicht te hebben, dat sterke gelijkenissen vertoont met het gelijknamige schilderij van Edvard Munch uit 1893. “Knotwilgen worden met de jaren van binnenuit hol", vertelt De Munck. “Ook in de schors was een stukje afgestorven, en zo zijn de gaten ontstaan.”

De knotwilg is zijn bekend ‘gezicht’ kwijt.
Stad Gent De knotwilg is zijn bekend ‘gezicht’ kwijt.

“We wisten dat het stuk aan het afsterven was, en wilden het op termijn in onze tentoonstellingsruimte uithangen. Het is een onmisbaar deel van ons reservaat. Een symbool, een icoon”, gaat De Munck verder. “De Schreeuw was altijd een vaste waarde bij onze gegidste wandelingen.”

Maar nu kapte iemand het gezicht uit de knotwilg én ging ermee vandoor.  “Dat is in strijd met de Vlaamse wetgeving rond natuurreservaten”, stelt De Munck. “Waarschijnlijk is de dief vertrouwd met het gebied, maar naar zijn identiteit is het voorlopig gissen. Er zijn namelijk weinig sporen: de dader ging zorgvuldig te werk.” Het natuurreservaat is ondertussen in actie geschoten. Zo zijn er affiches verspreid in het natuurgebied om de dader op te sporen. 

Stad Gent2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danny Govaerts

    Er zal een amateur kunstenaar gedacht hebben .. kan ik een mooi kunstwerk van maken en geld aan verdienen..

  • Bert Van Lancker

    Is er nu écht niets heilig meer tegen vandalen/dieven????