Biezen: muzikaal leven na Gorki

BASSIST ERIK VAN BIESEN START EIGEN PROJECT OP NA OVERLIJDEN LUC DE VOS

Erik van Biesen hield dit weekend een eerste try-out voor een select publiek.
Foto Mozkito Erik van Biesen hield dit weekend een eerste try-out voor een select publiek.
Gorki-bassist Erik Van Biesen hield gisteren de eerste try-out van zijn nieuw project 'Biezen'. "Meteen na de dood van Luc ben ik nummers beginnen schrijven en die nieuwe band is daar het resultaat van. Maar nummers zingen van Gorki...dat kan ik voorlopig niet aan", zegt hij. Erik krijgt versterking van Gorki-drummer Bert Huysentruyt en occasioneel van toetsenist Luc Heyvaerts.

Twee maanden geleden overleed Gorki-boegbeeld Luc De Vos. Een schok voor de vele fans en een drama voor zijn mede-muzikanten uit Gorki. Zij konden niet anders dan de moed bijeen rapen en denken aan een nieuw hoofdstuk. "Het overlijden van Luc was een enorme slag op meerdere vlakken", zegt bassist Erik Van Biesen. "We waren plots dat stukje magie kwijt dat ontstond als we met ons vijven samen kwamen. Door het overlijden van Luc verloren we ook een stuk inkomen. Een tour rond 25 jaar Gorki viel weg. Iedereen kwam me wel zeggen dat ik wel aanbiedingen zou krijgen om in andere bands aan de slag te gaan. Maar ik voelde er niks voor om te zitten wachten op een telefoontje dat misschien nooit kwam. En dus heb ik mijn gitaar genomen en ben ik nummers beginnen schrijven. De meeste nummers verwijzen heel sterk naar wat er de voorbije maanden gebeurd is. Dit eerste optreden met Biezen wordt dan ook een donker feest. De omstandigheden zijn er niet naar om Samba-nummers te schrijven."


"Onlangs zijn we voor het eerst nog eens met ons vieren van Gorki samen gekomen. Het was een onwezenlijk gevoel. Verder doen als Gorki maar dan met een andere zanger was niet aan de orde. Onze gitarist Thomas omschreef het schitterend. Gorki is een bolleke en zonder Luc rolt dat bolleke niet meer. Dat is helemaal waar. Opnieuw als Gorki op het podium gaan staan maar dan met een andere zanger... dat gaat niet."


Zondag hield Biezen zijn eerste try-out in een kunstgalerij in Dilbeek. " De release van het eerste nummer van Biezen is voorzien op 14 april. Dan is het Record Store Day en liggen de eerste exemplaren in de platenwinkels.


"We moeten verder hé", zegt Erik. "Eigenlijk is er maar één ding wat we goed kunnen en dat is muziek maken. Ik moet nu de mensen iets geven waar ze naar willen komen kijken, en iets vertellen wat hen raakt. Het eerste nummer zal in elk geval heel erg verwijzen naar de dood van Luc en een bepaald nummer. Ik kan nog niet zeggen welk nummer maar je kan het wel raden."

Gentse Feesten

Naast Erik Van Biesen is ook drummer Bert Huysentruyt mee in het project gestapt. "Eigenlijk wilden alle Gorki-leden meedoen maar de agenda's lieten het niet steeds toe. De Witte (toetsenist Luc Heyvaert) heeft wel al toegezegd om regelmatig in te vallen. De eerstvolgende keer dat we op nog eens met ons vieren op het podium zullen staan zal tijdens de volgende Gentse Feesten zijn bij Trefpunt.


Het is ook niet uitgesloten dat er op een dag nog nieuw materiaal van Gorki op de wereld wordt losgelaten. "Ik heb een harde schijf met een aantal nummers die in voorbereiding waren. Sommige met ideeën voor zang en onvolledige zangpartijen. We moeten nog zien wat we daarmee gaan doen. Voorlopig kan ik er nog niet naar luisteren. Als ik de stem van Luc hoor wordt het me al snel te veel."