Bewoners worden gek van lawaai van windmolen: “Mijn dochtertje valt op school in slaap omdat ze ’s nachts wakker ligt”

Mario Van Eeghem en Tony Baetslé aan het huis van Mario. De windmolen staat vlakbij.
VDS Mario Van Eeghem en Tony Baetslé aan het huis van Mario. De windmolen staat vlakbij.
Het was relatief rustig wonen in de Keurestraat in Desteldonk, tot er in september twee windmolens van Engie Electrabel in gang werden gezet. Eén daarvan staat op exact 300 meter – de wettelijke norm – van de woningen van twee jonge gezinnen. Sindsdien worden die geteisterd door geluidsoverlast, ook ’s nachts. Ze zijn de wanhoop nabij, maar Engie Electrabel veegt de klachten van tafel.

Sinds 2005 woont Mario Van Eeghem met zijn gezin in de Keurestraat in Desteldonk, in een gezellige tweewoonst. Naast hem, het gezin van Robby en Wendy, ook met twee jonge kinderen. In de buurt van hun huizen staat in de verste verte niks. “Ja, uiteraard hebben we hier wel wat lawaai van de Kennedylaan en van de industrie. We wonen nu eenmaal in het havengebied. Soms was er wel eens ’s nachts lawaai, maar dat namen we erbij. Door de band genomen was het hier rustig, zeker in het weekend en ’s nachts.”

Als we in ons bed liggen, lijkt het alsof er een vliegtuig boven ons huis hangt, en blijft hangen

Mario Van Eeghem

Maar dat veranderde dus toen op 17 september twee windmolens van Engie Electrabel werden opgestart. Eén daarvan staat op exact 300 meter van de woningen van Robby en Mario. “Sindsdien worden wij letterlijk gek”, zucht Mario. “Dat ding maakt ongelooflijk veel lawaai, constant, dag en nacht. Als we in ons bed liggen, lijkt het alsof er een vliegtuig boven ons huis hangt, en blijft hangen. Nochtans is onze woning extreem goed geïsoleerd. Wij slapen niet meer, wij hebben geen rust. Mijn dochter van 4 wordt quasi élke nacht wakker van het lawaai, terwijl ze zelfs al als baby een flinke doorslaper was. Het is zover gekomen dat mijn kind in slaap valt op school, omdat ze ’s nachts thuis niet kan slapen. Dit is onleefbaar, dit is onaanvaardbaar. Maar niemand doet iets. En dan weten we nog niet eens wat de impact van de slagschaduw zal zijn, eens het zomer wordt. Wat we wel al weten: op ons terras zullen we alvast niet meer moeten zitten. Dat is niet te harden, door dat lawaai.” 

(Lees verder onder de foto)

De windmolen vlakbij het huis van Mario.
VDS De windmolen vlakbij het huis van Mario.

Lawaai meten

De Windturbines zijn een onderdeel van het project Moervaart Zuid. De actiegroep Skaldenteam tekende bezwaar aan tegen de komst van die windmolens zodra de plannen bekend werden, maar ving bot. “De bewoners van het havengebied worden omsingeld door windmolens, en met de leefbaarheid wordt nergens rekening gehouden”, zegt Tony Baetslé van de actiegroep.

Bij Engie Electrabel zijn ze op de hoogte van de klachten, bij het stadsbestuur overigens ook. “De theoretische geluidsnormen tonen dat wij aan alle normen voldoen, en dat we alle voorschriften gerespecteerd hebben”, zegt Anne-Sophie Hugé van Engie Electrabel. “Omdat we inderdaad heel wat klachten krijgen van de buren daar, gaan we die theorie nu toetsen aan de praktijk. We hebben een onafhankelijke geluidsdeskundige aangesteld, die ter plaatse zal meten hoeveel lawaai er werkelijk is, en die de impact in kaart zal brengen, zoals dat is voorgeschreven door de overheid. We gaan dus objectief meten, en dan zien welke maatregelen we kunnen en moeten nemen.”

De buren hebben weinig vertrouwen in de metingen, en willen gewoon dat de molen minstens ’s nachts wordt stilgelegd. “Wij willen kunnen slapen. Is dat zoveel gevraagd?”
55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Steve Warrant

  Geluidsisolatie gebruikt bij woningbouw helpt inderdaad niet tegen de laagfrequentie geluiden van een windturbine. Die gaan dwars door stenen en isolatie waardoor het inderdaad lijkt alsof een vliegtuig boven je huis hangt. Dat weet ik al tien jaar. Helaas is de lobby achter windturbines heel sterk. Windturbines tot 70m hoogte moeten eigenlijk op 1.5 km van de huizen. Nog hoger, dan nog verder.

 • Albert Hessens

  Die mensen hebben gelijk. Het is niet zo dat de windmolen er eerst was. En wat met de waarde van dat huis?

 • Patrick Verbelen

  Die krengen staan wel erg dicht tegen de woning.

 • Willy Van Craen

  Wie aan een kerktoren woont moet dan ook vragen om de klokken te verwijderen . Idem voor zij die aan een spoorweg woont zoals bv Antwerpen / Brussel. Er is wel plaats aan kanalen en industrieparken.

 • Dhont Fabienne

  Ga eens in de streek rond Zaventem wonen wedden dat je het daar geen week uithoud.Ik denk dat deze mensen waarschijnlijk nooit voor de groenen gaan stemmen.