Bestel eens soep in gebarentaal

DOVE CHRISTOPHE TAVEIRNE OPENT EIGEN ZAAK IN LANGE STEENSTRAAT

Christophe toont hoe je een soepje in gebarentaal kan bestellen.
Wannes Nimmegeers Christophe toont hoe je een soepje in gebarentaal kan bestellen.
In de Lange Steenstraat is een nieuwe soepbar geopend, en niet zomaar een. In 'Sordo' - Spaans voor doof - bestel je soep in gebarentaal. Hoe dat moet staat netjes op de muur getekend. Eigenaar Christophe Taveirne is namelijk doof, maar dat hield hem niet tegen om zijn droom om een eigen zaak te openen te verwezenlijken.

Christophe Taveirne werd doof geboren. Zijn doofheid is niet altijd makkelijk geweest. Dikwijls voelde hij zich uitgesloten of in een hoek geduwd op zijn werk. Communiceren was altijd moeilijk, dacht hij, tot hij ging reizen. Veel, en ver. Daar leerde hij dat communiceren altijd lukt, als je een beetje moeite doet. "Communiceren met iemand die doof is, is net hetzelfde als communiceren in een land waar je de taal niet kent. Ook daar slaag je er altijd wel in om eten te bestellen, de weg te vragen of iets duidelijk te maken."


Zo overwon Christophe zijn angst voor communicatie, en hakte hij de knoop door. Hij zou een eigen zaak openen. "Een soepbar, dat was al snel duidelijk. Ook vroeger maakte ik altijd soep voor collega's, of voor vrienden die op bezoek kwamen. Toch was het opnieuw niet zo eenvoudig om alles gedaan te krijgen. Ik ben een jaar met de voorbereiding bezig geweest. Ik moest allerlei info zien te krijgen van allerlei diensten, en was dus genoodzaakt om dikwijls een doventolk mee te nemen. Maar nu is het eindelijk zover: Sordo is een feit."

... soep en brood kunnen bestellen.
Wannes Nimmegeers ... soep en brood kunnen bestellen.

Alfabet in gebarentaal

En in Sordo krijg je meer dan lekkere verse soep. Je leert er meteen enkele gebaren. Een kennis van Christophe, die ook doof is en als striptekenaar bij Studio 100 werkte, tekende de hele muur achter de toog vol. Daar kan je zien hoe je in gebarentaal soep vraagt, of thee, of suiker, en veel meer. Aan de ingang van de zaak liggen ook foldertjes met het alfabet in gebarentaal. Christophe wil mensen laten kennismaken met gebarentaal en tonen dat het echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn om te communiceren met iemand die doof is. De basisgebaren zijn heel simpel. En met gewoon wijzen en mimiek geraak je ook al ver. Christophe is ervan overtuigd dat zijn doofheid geen drempel hoeft te zijn, en dat zijn klanten verrijkt zullen buiten stappen. "Het maakt niet uit hoe we communiceren, iedereen mag gebaren uitvinden, het wordt ongetwijfeld leuk."


Elke dag zijn er in Sordo minstens drie soorten verse soep te krijgen. Leuk is dat je voor quasi dezelfde prijs ook drie kleine kopjes kan kiezen, om elke soep te proeven. Verder is er brood en zijn er een paar tapa's, en een heel assortiment aan dranken. Sordo is elke dag open vanaf 11 uur, en gesloten op zondag en maandag.

Filip Heyninck tekende de hele muur achter de toog vol. Zo kunnen klanten zien hoe ze bijvoorbeeld water of ...
Wannes Nimmegeers Filip Heyninck tekende de hele muur achter de toog vol. Zo kunnen klanten zien hoe ze bijvoorbeeld water of ...