Beschonken spoedarts negeert rood, rijdt fietser aan en vlucht: jaar cel en twee jaar rijverbod

De zeventiger was bijna aan de overkant van de N60 in Zwijnaarde toen de auto hem met hoge snelheid opschepte. Zijn verhakkelde fiets belandde meters verder.
JEW De zeventiger was bijna aan de overkant van de N60 in Zwijnaarde toen de auto hem met hoge snelheid opschepte. Zijn verhakkelde fiets belandde meters verder.
Aleksander V. (31), de anesthesist die in mei 2018 een fietser aanreed en vluchtmisdrijf pleegde, heeft van de politierechtbank in Gent een effectieve celstraf van 1 jaar en een boete van 9.600 euro gekregen. Bovendien mag hij zijn wagen voor twee jaar aan de kant laten staan. De arts uit Oudenaarde had die ochtend gedronken, en negeerde een rood licht. Het slachtoffer, een 79-jarige fietser uit Zwijnaarde, werd na het ongeval zwaargewond naar het UZ Gent overgebracht. Hij verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum.

Ondertussen is V. aan de slag als spoedarts in in Genève, een stad in Zwitserland. Hij was woensdag niet aanwezig bij het vonnis. “Het is de derde keer dat hij onder invloed van alcohol achter het stuur is gevat, dat is onaanvaardbaar”, klonk het vanachter de de rechtbank. 

vluchtmisdrijf

In de vroege ochtend van 29 mei 2018 maaide de spoedarts op de N60 in Zwijnaarde Marcel Matthys van zijn fiets. Hij had het rood licht genegeerd en pleegde na het ongeval vluchtmisdrijf. Een twintigtal minuten later werd hij gevat: hij had op dat moment 1,4 promille alcohol in zijn bloed, goed voor ongeveer zeven pinten.

Het slachtoffer was die ochtend op weg naar één van zijn broers in Eke, om samen met hun andere broer een wandeling te maken. De zeventiger werd na het ongeval met zware verwondingen naar het UZ Gent overgebracht. Hij is nog steeds niet goed te been. “Marcel ging graag wandelen en fietsen. Hij was een bezige man, een gelukkige man. Nu moet hij zich verplaatsen met een rollator”, getuigde één van zijn broers in de rechtbank. “Hij zit nog altijd in een hersteloord. Smerig om na zo’n ongeval gewoon door te rijden.”

Voorgaande veroordelingen

V. was met de feiten in Zwijnaarde niet aan zijn proefstuk toe: zo werd de Oudenaardenaar in 2014 en 2016 al veroordeeld voor rijden onder invloed. Zowel het Openbaar Ministerie als de rechter waren tijdens de behandeling van de zaak niet mals voor de aanrijder. “U bent een dokter. U hoort toch een verstandig man te zijn. Heeft u dan niets geleerd uit uw vorige veroordelingen?”

De verdediging erkent dat V. fout heeft gehandeld, maar vroeg tijdens de behandeling van de zaak om geen gevangenisstraf uit te spreken. “V. is een geëngageerde dokter. Hij mocht bijna onmiddellijk terug aan de slag als arts na de feiten. Dat beslist een ziekenhuis niet zomaar bij zo’n zware feiten”, aldus zijn advocaat. “Hij heeft ook regelmatig contact gezocht met het slachtoffer en heeft enorm veel spijt van zijn daden.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cecarine De Smet

    Sorry maar een dronken spoedarts die zoiets doet en.dan.nog nog vluchtmisdrijf zou moeten geschorst worden ook. Tzal wel een rede hebben dzt hij in Genève zit. Hopelijk komt dit tot bij de geneesherenvereniging!!

  • Robert DE REU

    Jef Heffens, in principe heeft u gelijk, maar zie eens hoeveel er rondrijden zonder rijbewijs en een rijverbod aan hun laars lappen, wat heeft bv een man met 20 j of levenslang nog te verliezen, een oplossing weet ik ook niet, maar zeer lange rijverboden helpen zeker ook niet.

  • Jef Heffens

    Als recidivist moest dat 10 tot 20 jaar rijverbod zijn. De straffen met rijverbod in België zijn véél te licht zeker voor recidivisme. We hebben er alle belang bij dat die man voor decennia lang niet meer achter het stuur kan.