Bescherming pand slechte zaak voor armoedebestrijding

'T GERAARKE GRIJPT NAAST NIEUWBOUW DOOR BESCHERMING SCHOOLGEBOUW

De oude Sint-Gerardusschool in de Harelbekestraat wordt voorlopig niet afgebroken. Vlaams Minister-president Geert Bourgeois liet het pand beschermen en dat bezorgt 't Geraarken kopzorgen. "We hadden een nieuw onderkomen kunnen krijgen, maar nu moeten we in een lekkend oud gebouw blijven", klinkt het de vzw.

Het schoolgebouw dateert van 1913 en heeft een link met de Wereldtentoonstelling. Het schooltje werd afgebroken op de wereldtentoonstelling en weer opgebouwd in de Harelbekestraat. In 1983 werd het pand eigendom van de vzw Parochiale Werken Kristus-Koning en die gaven de vzw 't Geraarke vele jaren geleden al toestemming om het oude schoolgebouw kosteloos te gebruiken. Met de opbrengsten van de tweedehandswinkel in het schoolgebouw wordt voedsel aangekocht waarmee gemiddeld 170 gezinnen per maand geholpen worden. Op jaarbasis worden zo'n 500 mensen geholpen door de vzw. Van een kleinschalig initiatief is de vereniging geëvolueerd tot één van de grotere liefdadigheidsinstellingen van de stad met een dertigtal vrijwilligers.

De Aldi-groep liet zijn oog vallen op het pand om het af te breken en hun winkel uit te breiden. Er werd meteen ook een deal voor de toekomst van 't Geraarke bedongen.

Uit elkaar vallend krot

"Dit schoolpand is door en door versleten. Bij elke regenbui staat het water binnen en er zou zo'n 100.000 euro nodig zijn om het pand te herstellen. Dat geld hebben wij niet en bij Aldi wil men niet zo veel geld investeren in dit pand", zegt Christiane Ceulemans. "De bescherming van het pand komt ons dus zeer slecht uit. Door die beslissing blijven we in dit oude pand zitten, misschien wel tot het volledig verkrot is en uit mekaar valt."

Vorig jaar kwam een groep buurtbewoners in actie om het schooltje redden van de sloophamer. De stad was voor de sloop, maar de buurtbewoners schreven Bourgeois aan en verzamelden een pak bezwaarschriften. Bourgeois gaf hen gelijk. Sinds eind oktober staat het schoolgebouw nu tijdelijk op de lijst van beschermde monumenten. Er zijn 9 maanden openbaar onderzoek gepland vooraleer er een definitieve beslissing valt in het dossier.

"Wij hoopten net op een sloop", zegt Christiane. "Aldi wou hier een gebouw zetten en wij zouden een stukje van het gebouw kunnen innemen. Door deze beslissing staat die beslissing nu op de helling. We begrijpen echt niet dat de 500 mensen die hier komen aankloppen voor hulp minder waard zijn dan wat oude bakstenen."

Door de bescherming valt de deal met Aldi in het water.
Wannes Nimmegeers Door de bescherming valt de deal met Aldi in het water.