Bejaarde huisjesmelkers riskeren jaar cel

KOPPEL (87 EN 86 JAAR) VERHUURT 13 ONBEWOONBARE WONINGEN

Onder meer de studio's boven dit wassalon in de Sint-Jacobsnieuwstraat zijn onbewoonbaar.
JEW Onder meer de studio's boven dit wassalon in de Sint-Jacobsnieuwstraat zijn onbewoonbaar.
Een 87-jarige oogarts uit Wetteren en zijn dementerende vrouw van 86 jaar oud riskeren allebei een jaar cel met uitstel en 12.000 euro boete voor huisjesmelkerij. Jozef V. zou volgens het parket zeker dertien woningen en studio's in onbewoonbare staat verhuurd hebben in het Gentse. "Alle gebreken die door de wooninspectie waren vastgesteld, zijn weggewerkt", verdedigde de kranige, maar hardhorige man zich.

Jozef V. en zijn vrouw Hilda V. hebben hun hele leven lang hard gewerkt en investeerden hun centen in de vastgoedsector. Zo werden ze eigenaar van een pand met acht studio's boven wassalon Netezon in de Sint-Jacobsnieuwstraat, een aanpalend gebouw met drie studio's in de Oude Schaapmarkt, een nachtwinkel in de Geldmunt en een woning in de Kerkstraat in Wetteren. Alleen verliep het verhuren volgens het openbaar ministerie niet volgens het boekje. De wooninspectie keurde de panden de voorbije jaren een voor een af omdat ze helemaal niet aan de vereisten voldeden. Een woning kan ongeschikt worden verklaard van zodra de wooninspectie vijftien strafpunten of meer vaststelt. Twee studio's boven het wassalon hadden maar liefst 80 en 97 strafpunten.

Dit pand in de Oude Schaapmarkt werd recent gekeurd.
JEW Dit pand in de Oude Schaapmarkt werd recent gekeurd.

Doorverhuurd

"De panden zijn allemaal in hetzelfde bedje ziek", zegt de advocaat van enkele gedupeerden. "Ze voldoen niet aan de minimale vereisten. Die mensen zijn hardleers en al burgerrechtelijk veroordeeld voor de rechtbank van Dendermonde." Vaak verhuurden de huurders het pand ook nog eens door aan maatschappelijk zwakkere mensen, iets waaraan het hoogbejaard koppel natuurlijk niks kon doen.

Herstellingen

Op vraag van de wooninspectie moest het koppel herstellingen uitvoeren. "Alle gebreken vastgesteld door de wooninspectie zijn voldoende hersteld om minder dan vijftien punten te hebben", aldus Jozef V. "Ik verhuur in Wetteren nog drie panden en daar zijn er geen problemen." Hun advocaat bevestigt dat er op regelmatige basis herstellingen hebben plaatsgevonden, waardoor V. er in een aantal gevallen inderdaad in slaagde om onder de grens van vijftien punten te geraken. Een aantal studio's, waaronder die in de Sint-Jacobsnieuwstraat, worden momenteel niet verhuurd. Het gebouw in de Oude Schaapmarkt is recent nog gekeurd. Het gebouw had toen 50 strafpunten omdat de meters en tellers van de nutsdiensten in de kelder stonden en niet iedereen daar kon geraken. Dat euvel is ondertussen ook opgelost.


Op 6 februari kent het koppel zijn straf. Het openbaar ministerie vroeg naast de celstraf en de boete ook om de 24.770 euro aan huurgeld verbeurd te verklaren.