Bankbediende haalt 60.000 euro van rekening 80-jarige cliënte en riskeert 12 maanden cel

Het Gentse hof van beroep.
Wannes Nimmegeers Het Gentse hof van beroep.
Een 46-jarige vrouw, die werkte als bankbediende, riskeert in het Gentse hof van beroep een celstraf van 12 maanden met uitstel en een boete van 24.000 euro. E.L., die werkte in een bank aan de Gentse Kouter, had voor bijna 60.000 euro afgehaald van de rekening van een 80-jarige cliënte, via een kopie van haar bankkaart.

In eerste aanleg kreeg L. 12 maanden cel met uitstel en een boete van 24.000 euro. Ze had achter de rug van de 80-jarige vrouw een tweede bankkaart aangevraagd. Gedurende een periode van bijna vijf jaar haalde de dame maar liefst 59.353 euro af. De bejaarde cliënte werd op de hoogte gesteld door de bankdirecteur, die merkte dat er verdacht veel geld van haar rekening verdween. 

Beschaamd

De beklaagde zei dat het slachtoffer het zelf vroeg, “Koopt er u ook eens iets mee”, zou ze tegen de bankbediende gezegd hebben. Wat volgens het slachtoffer absoluut niet klopt. De advocaat van L., meester Filip Van Hende, vroeg een werkstraf. “Mijn cliënte kan onder de grond kruipen van de schaamte, het spijt haar enorm. Er is geen zinnige uitleg aan te geven, ze was bang dat ze financieel te kort ging komen”, pleitte haar advocaat. 

De procureur-generaal in beroep had geen medelijden met haar en vroeg de bevestiging van straf, “Dit is verwerpelijk, er zijn geen woorden voor”, zei procureur-generaal Coppens. “Dit ondermijnt de werking van de banken, een werkstraf is een onvoldoende signaal.” Het hof zal een oordeel vellen op 28 mei.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Kabas

  In China krijg je de kogel voor dergelijke misdrijven. In België een strafje met uitstel. Ik kruip ook onder de grond van schaamte.

 • ANN LIMBOS

  Waarom geen echte gevangenisstraf ?

 • wim CLAES

  12 maand met uitstel voor 60000 euro te ontvreemden van een bejaarde, en dit vanuit een vertrouwensfunctie?wat moet ge in dit land eigenlijk nog doen om in de gevangenis te komen? willen we al die rechtbanken en gevangenissen sluiten. met wat we minder betalen aan belastingen kunnen we een extra verzekering afsluiten die alles dekt.

 • Jos Plessers

  Ze kan onder de grond kruipen van schaamte?wedden dat madam er weer genadig af komt

 • herman de genst

  En het geld ? dat zal waarschijnlijk nergens te vinden zijn , dus zo goed als geen straf ?