Autocar- en taxichauffeurs in de fout na 'Foute Party'

De Gentse politie heeft vrijdagnacht, naar aanleiding van de 'Foute Party' van Q Music in Flanders Expo, 11.682 euro aan onmiddellijke boetes geïnd van autocarchauffeurs. Ook testte een taxichauffeur positief op amfetamines en stelde de politie een tiental inbreuken vast op het taxireglement.

"De controle was niet bedoeld om de feestvreugde te bederven, maar om ervoor te zorgen dat het evenement geen alibi was voor misbruiken door taxi- en busmaatschappijen", stelt de politie." Ze controleerde tussen 18 uur en 2 uur 's nachts met de RVA, Toezicht Sociale Wetten, Sociale Inspectie en de FOD Mobiliteit & Vervoer 36 autocars. Alle chauffeurs legden een negatieve ademtest af. De ruim 11.000 euro aan inningen sloegen op boetes voor chauffeurs die rondreden zonder vervoersvergunning, die hun reisblad niet of onvoldoende ingevuld hadden of de rij - en rusttijden niet gerespecteerd hadden. RVA controleerde 28 chauffeurs. Van hen waren er vier niet in orde, met inbreuken op tijdelijke werkloosheid en deeltijds werken.


Tussen 20 en 4 uur 's nachts waren de taxichauffeurs en de zogenaamde 'verhuurvoertuigen met bestuurder (VVB)' aan de beurt. Geen enkele van de 41 gecontroleerde bestuurders blies positief op alcohol. Een taxichauffeur was onder invloed van amfetamines. Hij moest zijn rijbewijs voor vijftien dagen afgeven. De politie stelde ook zeven inbreuken vast op het taxireglement en zes inbreuken op de VVB-reglementering. "De resultaten tonen aan dat controles een noodzaak zijn om een eerlijke concurrentie en de veiligheid van de passagiers te garanderen." (JEW)