ArcelorMittal bindt strijd aan tegen klimaatopwarming: staalreus stoot niet langer CO uit en beperkt CO2-uitstoot

ArcelorMittal is gestart met het scheiden van zijn CO en CO2-uitstoot.
BELGA ArcelorMittal is gestart met het scheiden van zijn CO en CO2-uitstoot.
ArcelorMittal is maandag gestart met het scheiden van de CO en de CO2-uitstoot. Op die manier wil de staalreus zijn steentje bijdragen aan de strijd tegen de klimaatopwarming. Het bedrijf is nu al wereldtop in energie-efficiëntie. 

CO  wordt bij ArcelorMittal niet langer uitgestoten, maar omgezet naar nafta, een basisgrondstof voor de plastiekindustrie en de productie van bio-ethanol. Het bedrijf was al langer bezig met laboratoriumproeven om CO en CO2 te scheiden, maar de procedure wordt sinds maandag voor het eerst op industriële schaal toegepast. De proeven maakten deel uit van een reeks chemische processen om de efficiëntie van de twee Gentse hoogovens op te krikken.  ArcelorMittal werkt voor het project ‘Carbon2Value’ samen met biotechspeler LanzaTech en krijgt financiële steun van het Europese programma Interreg 2 Zeeën. De proefinstallatie, die samen opgebouwd werd met Dow Chemicals Benelux, kost zo’n 10 miljoen euro en kan rekenen op een pak Europese steun. In 2020 zullen de resultaten van het project geanalyseerd worden.

Koppositie

Het project is goed nieuws voor de strijd tegen de klimaatopwarming. Zo is de Gentse staalgigant verantwoordelijk voor een aanzienlijke deel van de Belgische CO2-uitstoot, al presteert de vestiging met 1,7 ton CO2-uitstoot per ton staal wel uitzonderlijk goed. Wereldwijd ligt die ecologische afdruk op 2,5 ton per ton staal. “ArcelorMittal Belgium is wereldtop in CO2 en energie-efficiëntie. Dit project maakt deel uit van een actieplan om onze koppositie nog te versterken”, zegt CEO Manfred Van Vlierberghe van ArcelorMittal Belgium. In 2018 verlaagde het bedrijf zijn CO2-uitstoot per ton staal met 23 procent in vergelijking met 1990, het jaar waar het klimaatakkoord van Parijs naar verwijst. Maar tegen 2027 wil de staalreus in Gent een reductie van 41 procent realiseren. Het hergebruik van de uitstootgassen past in die strategie.

Klimaatheffingen

De staalreus hoopt daarbij ook op de steun van Vlaanderen en Europa te kunnen rekenen en vraagt om klimaatheffingen op staal dat buiten de Europese Unie op een minder duurzame manier wordt geproduceerd. “We produceren groener dan staalproducenten in andere delen van de wereld. Toch moeten we CO2-rechten aankopen voor onze huidige productie”, klinkt het. Het is geen geheim dat de Gentse staalreus kampt met concurrentie uit China. Maar ook in Turkije en Rusland ligt de ecologische voetafdruk per ton staal een pak hoger.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • WILLIAM TAELMAN

  De gas en electriciteit wordt gebruikt van hun zelf er gaat niets verloren

 • WILLIAM TAELMAN

  Dat de klimaat betogers nu nog eens zeggen dat er niets gedaan wordt , er zijn veel die een voorbeeld mogen nemen achter ArcelorMittal

 • Jens Vranckx

  Tja, maar dat is niet de enige uitstoot die ze hebben hoor. met die CO2 zou ik nu niet zo veel inzitten, het zijn de andere deeltjes die de lucht ingeblazen worden.

 • Daniel Corstjens

  Zet er ook ééns bij hoeveel gas en elektriciteit ze verbruiken per dag! Dan val je achterover van de cijfers!!!