Apothekeres voor rechter voor dodelijk ongeval met aftandse lift

Een apothekeres uit Gent moet voor de rechter verschijnen, nadat vorig jaar een 23-jarige stagiaire uit Sint-Martens-Latem omkwam in de lift van de apotheek. De oude lift voldeed niet aan de veiligheidsvoorschriften. Dat blijkt uit onderzoek van het arbeidsauditoraat.

Het noodlot sloeg toe op 23 augustus 2016 in de apotheek aan de Kortemunt, tussen de Korenmarkt en de Groentenmarkt in Gent. Iets na 18.30 uur, na sluitingstijd, stapte de stagiaire in de lift om een papiercontainer naar beneden te brengen. Maar omdat de lift, die gebouwd werd in 1967, geen kooideur noch een sensor had die de lift zou doen stoppen zodra er iets in het deurgat zat, bleef de container bij het dalen haperen. De studente raakte gekneld tussen de achterwand van de lift en de container en kwam ter plaatse om het leven.


In 2003 was al beslist dat alle liften uit de periode tussen 1958 en 1994 gemoderniseerd moesten worden tegen december 2016. Eigenlijk had de apothekeres dus nog enkele maanden de tijd om de lift te beveiligen, maar toch moet ze zich nu verantwoorden voor "diverse inbreuken op de wet tot bescherming van het welzijn van werknemers in samenhang met onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg", aldus het arbeidsauditoraat.


De apothekeres zou geen risicoanalyses hebben laten uitvoeren en op die manier de werknemers een ongeschikt arbeidsmiddel hebben laten gebruiken. Een keuringsrapport schreef bovendien al voor dat de lift buiten dienst gesteld moest worden. Op 3 januari wordt de zaak ingeleid in de correctionele rechtbank. (WSG)