Exclusief voor abonnees

Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Lokaal fel aangepakt, maar ik weiger om zelf harde tante te worden”

Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer mikt op 30 procent of meer om linkse volksfrontregering tegen te gaan

Anneleen Van Bossuyt is 39, gemeenteraadslid in Gent sinds januari, en Europees parlementslid sinds 2015. N-VA duidde haar aan als Oost-Vlaams lijsttrekker voor het federale niveau, een taak die ze alvast aangenamer vindt dan het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. Deze mama van twee gaat er voluit voor. “Hoe meer mensen stemmen op N-VA, hoe meer we kunnen wegen op Oost-Vlaamse dossiers.”
Anneleen Van Bossuyt, de Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer.
Marc Baert Anneleen Van Bossuyt, de Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer.

“Ja, de gemeenteraadsverkiezingen in Gent zijn hard geweest. Veel zwaarder dan ik had verwacht. Ik werd voor de leeuwen geworpen op 9 maanden voor de verkiezingen, moest alle dossiers nog instuderen, en werd keihard en ook persoonlijk aangepakt. Ik heb er veel van geleerd, maar ik weiger om zelf een harde tante te worden, zo iemand van wie alles gewoon afglijdt. Zo ben ik niet en zo wil ik niet zijn.”

Waarom heeft de partij voor jou gekozen als lijsttrekker, en niet voor pakweg Christoph D’Haese uit Aalst, die een pak meer stemmen haalde?

AVB: “Dat maakt op zich niet zoveel uit. De partij heeft op democratische wijze een lijsstrekker aangeduid, en dat ben ik geworden. Er is ook helemaal geen concurrentie tussen Christoph en mezelf, wij werken perfect samen.”

Waarom kies je nu voor het federale niveau?

AVB: “Draai of keer het zoals je wil, het federale niveau is waar het gebeurt, waar belangrijke beslissingen worden gemaakt. Ik heb vijf jaar in het Europees parlement gezeten, en ik heb daar veel geleerd. Ik was al met Europa bezig als assistent aan de universiteit en daarna op de studiedienst van de partij. Maar toen ik lijsttrekker werd voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, heb ik vooral gemerkt dat Europa iets is wat ver van het bed van de mensen staat, dat zich ver boven de hoofden afspeelt. Op het lokale niveau sta je veel dichter bij de mensen, kan je ook veel meer concrete acties ondernemen. Ik zie het nu als een uitdaging om op federaal niveau mee het kader te schetsen van waar het écht om draait. En uiteraard zal ik mijn bagage uit Europa meenemen. Zowat 80% van wat we daar doen, is Europese regelgeving omzetten in federale. En de Europese reflex, die hebben wij veel te weinig. Wij weten niet wat onze ministers op Europees niveau vertellen.”

In Europa was jij onder meer bezig met de ‘interne markt’. Dat maakt dat je ongetwijfeld een visie hebt op de Brexit.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erik Moens

    Liever de risée dan een harde tante ...