Allereerste 'Week van 't Gents' focust op kinderen

Onder meer Guido Meersschaut (N-VA) en Pol Goossens (CD&V) vroegen er al lang naar, en nu komt ze er ook echt: de week van het Gents. Om ons eigen dialect in de kijker te zetten, wordt in de week van 11 tot 18 december vanalles georganiseerd.

"De focus ligt op kinderen, want weinig kindjes zijn ons dialect nog machtig", zegt cultuurschepen Annelies Storms (sp.a). "Dat zagen we toen er geen enkele kandidaat was om 'Klein Pierke' te worden tijdens de afgelopen Gentse Feesten." De hele week is er van alles te doen, van de uitreiking van de Gentse Handjes tot Gentse causerieën. Er komt ook een boekje uit voor kleuters, om te leren tellen in 't Gents. Er is ook een spel voor kinderen, om met ouders of grootouders te spelen. "De stad Gent wil dit belangrijke immateriële erfgoed met de nieuwe 'Week van het Gents' helpen in leven houden", zegt Storms nog. "Voortaan wordt het Gentse dialect elk jaar een week lang in de kijker gezet." De eerste Week van het Gents gaat feestelijk van start op zondag 11 december om 11 uur op de Kouter. Johan Verminnen, voorzitter van de Brusselse dialectvereniging Be Brusseleir, zal er de fakkel van de 'Week van het Brussels' overdragen.

Wim Claeys en kinderkoor De Stemband brengen een optreden met Gentse volksliedjes. Het programma staat op www.stad.gent/weekvanhetgents. (VDS)