Alle fractieleiders zijn bekend

Laatste gemeenteraad van de huidige legislatuur in Gent met afscheid van Daniel Termont en Christophe Peeters
Wannes Nimmegeers Laatste gemeenteraad van de huidige legislatuur in Gent met afscheid van Daniel Termont en Christophe Peeters
Vanavond om 19 uur leggen alle schepenen en gemeenteraadsleden de eed af op het stadhuis. Het wordt meteen het laatste publieke optreden van Daniël Termont, die als voorzitter van de vorige gemeenteraad officieel de macht komt overdragen. Daarna leggen 52 raadsleden, waaronder 10 schepenen en 22 nieuwkomers, de eed af bij de nieuwe burgemeester, Mathias De Clercq.

Intussen maakten de partijen ook bekend wie hun fractieleider zal zijn. Bij de liberalen wordt dat Stephanie D’Hose, die Carl De Decker als rechterhand krijgt. Open Vld heeft voortaan de grootste fractie in de gemeenteraad, met heel wat nieuwkomers in de rangen.

Stephanie D’Hose wordt fractieleider voor Open Vld
BELGA Stephanie D’Hose wordt fractieleider voor Open Vld

Bij Groen zal Sara Matthieu fractieleider worden. In de vorige legislatuur was dat Bram Van Braeckevelt, maar die wordt nu schepen. Matthieu zetelt al sinds 2012 in de Gentse raad en kent dus het klappen van de zweep. Ook de groenfractie was overigens nooit eerder zo groot als nu.

Sara Matthieu wordt fractieleider van Groen
Wannes Nimmegeers Sara Matthieu wordt fractieleider van Groen

Bij sp.a is het net omgekeerd. Hun fractie was nooit eerder zo klein als vandaag. Ze zijn maar met 4, maar het zijn met Met Anne Schiettekatte, Sven Taeldeman, Karin Temmerman en Joris Vandenbroucke wel 4 ervaren rotten. Uittredend schepen Sven Taeldeman wordt fractieleider

 Sven Taeldeman wordt fractieleider voor sp.a en volgt daarmee Anne Schiettekatte op
Gianni Barbieux Sven Taeldeman wordt fractieleider voor sp.a en volgt daarmee Anne Schiettekatte op

Voor CD&V volgt Veli Yüksel zichzelf op als fractieleider. Alleen zit hij deze legislatuur niet meer in de oppositie, want met Mieke Van Hecke als schepen wordt CD&V één van de vier meerderheidspartijen.

Veli Yüksel blijft fractieleider voor CD&V
James Arthur Veli Yüksel blijft fractieleider voor CD&V

N-VA krijgt Anneleen Van Bossuyt als fractieleider. Zij kondigde eerder al aan die taak in haar eigen stijl te zullen vervullen, en te gaan voor constructieve maar kritische oppositie.

Anneleen Van Bossuyt is fractieleider bij N-VA.
Gianni Barbieux Anneleen Van Bossuyt is fractieleider bij N-VA.

Bij de andere oppositiepartijen zijn er geen verrassingen. Johan Deckmyn blijft de eeuwige fractieleider bij Vlaams Belang, PVDA-gezicht Tom De Meester zal fractieleider voor zijn partij zijn.

 Johan Deckmyn, fractieleider bij Vlaams Belang
Wannes Nimmegeers Johan Deckmyn, fractieleider bij Vlaams Belang
Tom De Meester, fractieleider voor PVDA
Foto James Arthur Tom De Meester, fractieleider voor PVDA1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Sierens

    Hopelijk valt er niemand in en door de tramrail die er liggen