Alarmerende studie concludeert dat politiezones te klein zijn: “Oost-Vlaanderen moet van 28 naar 9 zones”

Archiefbeeld.
Lokale Politie Antwerpen Archiefbeeld.
Onze provincie heeft te veel en te kleine politiezones. Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd voor de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA). Oost-Vlaanderen zou het idealiter met drie keer minder zones moeten doen.

Onze redactie kreeg de studie van de Universiteit Gent in handen via N-VA-kamerlid Koenraad Degroote. De conclusie van het verslag is alarmerend. “In het politielandschap zijn er zones die zich prima uit de slag trekken, maar er zijn ook politiezones die dat niet kunnen. In het onderzoek is vastgesteld dat een aantal zones het al moeilijk heeft om de basispolitiezorg te garanderen. Als zich een calamiteit voordoet, komen die zonder meer in de problemen.” 

Oost-Vlaanderen telt 28 zones voor 65 gemeenten. Dat is de hoogste ratio van alle Vlaamse provincies. West-Vlaanderen telt bijvoorbeeld 19 zones voor 65 gemeenten. Behalve Gent en Dendermonde hebben alle zones in Oost-Vlaanderen daardoor slechts één politieman voor meer dan 400 tot zelfs 800 inwoners. Zes op de tien korpschefs klagen ook over personeelstekorten, volgens de studie. Dat brengt de wijkwerking en de gespecialiseerde opdrachten in het gedrang. De politie krijgt soms onvoldoende interventieploegen op de baan, of kan het onthaal op het kantoor niet garanderen. Het is soms al een ramp als één medewerker uitvalt, aldus de studie.

Daarom moet Oost-Vlaanderen volgens de onderzoekers van 28 naar 9 politiezones gaan. Fusies liggen echter niet voor de hand, onder meer omdat veel burgemeesters en korpschefs er weigerachtig tegenover staan. 

Vanaf 1 januari doet onze provincie het wel al met één politiezone minder. Door de fusie van Nevele en Deinze, verdwijnt ook de LoWaZoNe. Nevele sluit zich aan bij de PZ Deinze-Zulte, samen met de andere gemeenten, Lovendegem, Waarschoot en Zomergem. De nieuwe zone zal Deinze-Zulte-Lievegem heten.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • coppens jean-pierre

    Joe groter de zones hoe meer vervreemding met de bevolking en de kennis van het gebied. En uiteraard moet men langer wachten op de tussenkomst, de hulp van de politie en moet men zich veel verser verplaatsen als men naar het politie moet gaan. Voorziet eerder meer personnel ipv te besparen.

  • Erik Pauwels

    Een typisch voorbeeld van de enorme kloof tussen bureaucratie en praktijk.weeral weggegooid geld.