Afscheid een rockgod waardig

VELE DUIZENDEN FANS VERZAMELEN OP SINT-PIETERSPLEIN VOOR 'LAATSTE OPTREDEN LUC DE VOS'

Er daagde een massa volk op voor de begrafenis van Luc De Vos.
BELGA Er daagde een massa volk op voor de begrafenis van Luc De Vos.
Ingetogen en uitbundig tegelijk. Zo nam Gent op indrukwekkende wijze afscheid van Luc De Vos. En of er 10 of 15.000 man op het Sint-Pietersplein stond, doet er niet toe. Maar door de massa had de begrafenis bij momenten wél meer weg van een rockconcert. Een rockgod waardig.

Anderhalf uur voor de begrafenis stond er al een groep van 500 mensen aan te schuiven om de Sint-Pieterskerk binnen te mogen. Het had een beetje weg van een festival, dat elk moment de deuren kon openen. Toen die deuren openden, werden de bezoekers in schijven binnengelaten. Alleen de eerste 800 kregen een plekje, de overige 500 plaatsen waren voorbehouden voor genodigden. Eens de kerk vol zat, groeide de massa op het plein gestaag aan. Nochtans was er geen groot scherm geplaatst, alleen een geluidsinstallatie waarop de misviering te horen was.


Sommige bronnen spreken over 10, andere over 15.000 fans. Naast heel wat bekende gezichten, waren daar ook klasgenoten van Luc's zoon Bruno bij, net als een delegatie van De Zwaluw, de scouts waar Bruno lid van is.


Het management van Gorki bedankte al die mensen op "het laatste optreden van Luc De Vos". Ze hadden maar liefst 17.000 rouwprentjes om uit te delen. "De rouwprentjes die we nog over hebben, zullen volgende week verkrijgbaar zijn op verscheidene plaatsen in Gent", aldus Noelle Vanhelsuwé.


Na de plechtigheid trok de massa in stoet naar Sint-Jacobs voor een laatste eerbetoon aan Luc De Vos. Na de uitvaartplechtigheid werd op Sint-Jacobs een volksfeest georganiseerd door Trefpunt. Het had een beetje weg van de eerste Gentse Feesten: een klein podium uit wat planken en bierbakken en wie daar zin in had kon komen spelen. Het laatste concert van Luc op de Gentse Feesten werd er nog eens uitgezonden op groot scherm. Zowel 's middags als 's avonds bleven er honderden mensen gebiologeerd naar het scherm kijken. Toen hij 'Hé Gent!' riep leek het zelfs even alsof hij er nog steeds was.

Na de begrafenis trokken veel fans naar Sint-Jacobs.
Yves Masscho Na de begrafenis trokken veel fans naar Sint-Jacobs.

Groupies

Vriendinnen Lieve en Griet stonden er verweesd naar te kijken. "Wij waren de eerste groupies van Gorky", vertelden ze formeel. "We hebben nog plectrums en playlists van toen we de groep volgden. Allemaal spullen waarop Gorky nog met een 'Y' in plaats van een 'I' werd geschreven. We hebben Luc leren kennen toen we een radio-interview dat hij had met Ro Burms volledig om zeep hebben geholpen. We stonden tijdens dat gesprek te roepen hoe geweldig we Gorky vonden. Hij reageerde heel droog met de woorden: 'Ik ken die wijven niet'. Maar hij nodigde ons nadien wel backstage uit", zegt Griet. "Nadien hebben we contact met mekaar gehouden. Op een keer hebben we voor de grap wietpannenkoeken gemaakt, maar hij weigerde er van te proeven. Zo'n brave man was dat eigenlijk."


De strafste anekdote kwam van Lieve. "Ik was blijkbaar de inspiratie achter het nummer 'Lieve kleine piranha'. Blijkbaar was het oorspronkelijk: Lieve, kleine Piranha. Blijkbaar was hij toen wat verliefd op mij. Als ik op de eerste rij stond wees hij naar mij wanneer hij het nummer begon."


Coverband Vanairs kwam naar Gent voor het eerbetoon aan Luc De Vos op Sint-Jacobs. "We spelen heel wat nummers van Gorki en dus vonden we het niet meer dan normaal dat we een laatste keer komen toasten op Luc De Vos", zeggen broers Kurt en Koen Beke en drummer Dennis Desmet. "We gingen eerst naar de begrafenis en dat was veel emotioneler dan gedacht. Hier komen we ons verdriet wegspoelen."


Voor Frederik Claeys, organisator van de Boombals, was het afscheid van Luc De Vos missen geen optie. "Voor iedereen van onze generatie was Luc De Vos een icoon. We zijn opgegroeid met zijn nummers. Ik kende Luc niet eens zo goed. Ik woon nu in Limburg en moest dus twee uur rijden naar hier maar ik moest er gewoon bij zijn."

Leerlingen van Sint-Bavo, onder meer uit de klas van zoon Bruno, kwamen naar het plein.
PHOTO NEWS Leerlingen van Sint-Bavo, onder meer uit de klas van zoon Bruno, kwamen naar het plein.

Eerbetoon op GF

De volgende Gentse Feesten is er in ieder geval een eerbetoon aan Luc De Vos gepland. "We hebben groen licht gekregen van de familie. Wat het precies zal worden weten we nog niet", zegt Jeroen Deschuyteneer van de dienst feestelijkheden. "We willen nu eerst de familie nog wat tijd geven om deze zware periode te boven te komen. Binnen een aantal weken zullen we wel aan tafel zitten om één en ander te bespreken."

Lieve en Griet, de eerste groupies van Gorky.
Yves Masscho Lieve en Griet, de eerste groupies van Gorky.
Coverband Vanairs op Sint-Jacobs.
Yves Masscho Coverband Vanairs op Sint-Jacobs.
Frederic Claeys kwam nog één keer toasten op Luc.
Yves Masscho Frederic Claeys kwam nog één keer toasten op Luc.
Luc kreeg nog zaterdag geregeld applaus.
Yves Masscho Luc kreeg nog zaterdag geregeld applaus.
Luc kreeg nog zaterdag geregeld applaus.
Yves Masscho Luc kreeg nog zaterdag geregeld applaus.
Er stond een massa volk op het Sint-Pietersplein.
Yves Masscho Er stond een massa volk op het Sint-Pietersplein.
Er stond een massa volk op het Sint-Pietersplein.
Yves Masscho Er stond een massa volk op het Sint-Pietersplein.
Het bidprentje.
Yves Masscho Het bidprentje.
Er stond een massa volk op het Sint-Pietersplein.
Yves Masscho Er stond een massa volk op het Sint-Pietersplein.
Een sfeerbeeld van het Sint-Pietersplein.
Henk Deleu Een sfeerbeeld van het Sint-Pietersplein.
Op het Sint-Pietersplein stond een geluidsinstallatie, zodat iedereen de begrafenis van Luc De Vos kon volgen.
Henk Deleu Op het Sint-Pietersplein stond een geluidsinstallatie, zodat iedereen de begrafenis van Luc De Vos kon volgen.
De scoutsvrienden van zoon Bruno kwamen ook naar de begrafenis.
PHOTO NEWS De scoutsvrienden van zoon Bruno kwamen ook naar de begrafenis.