Activisten verstoren debat over plan kraken

Korpschef Filip Rasschaert deed een poging om de linkse actievoerders te kalmeren.
Foto YDS Korpschef Filip Rasschaert deed een poging om de linkse actievoerders te kalmeren.
Op het Gentse stadhuis stond gisterenavond een themacommissie gepland over het nieuwe actieplan kraken. Voor het debat goed en wel van start was gegaan, werd het verstoord door een 40-tal linkse activisten en krakers.

De manifestanten haalden spandoeken boven en scandeerden de slogan: "Kraak de leegstand! Niet de krakers". Raadslid en voorzitter van de commissie Bruno Matthys (sp.a) maande de actievoerders aan tot kalmte. "U kan in de zaal blijven, als u de spandoeken weghaalt en u de vergadering niet verstoort." Ook korpschef Filip Rasschaert en raadslid Guy Reynebeau (sp.a) trachtten te bemiddelen. De activisten gaven echter geen gehoor aan de oproep en bleven het debat verstoren. Waarna ze verzocht werden de zaal te verlaten.

Uithaal naar Termont

Na hun vertrek haalde gemeenteraadslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) uit richting het stadsbestuur. "Dit zijn uw vrienden!", sneerde hij richting burgemeester Daniël Termont (sp.a). "Dit stadsbestuur werkt met twee maten en gewichten. Bij een actie van Voorpost enkele weken geleden werden de actievoerders meteen uit de zaal verwijderd en werden zelfs enkele mensen administratief aangehouden."


Termont kon de aanval op zijn persoon niet smaken. "Laat mij duidelijk zijn. Mijn verontwaardiging is even groot als bij de actie van Voorpost. Het verstoren van deze vergadering is een democratie onwaardig. U had niet liever dan dat er incidenten zouden gebeuren."


Procureur des Konings Johan Sabbe deelde tijdens de vergadering mee dat er sinds de invoering van de nieuwe kraakwet 7 dossiers aanhangig zijn bij het Parket Oost-Vlaanderen waarvan drie op het grondgebied van Gent. "Kraken is zeker en vast geen 'Gents probleem'. Het doet zich overal voor." (YDS)