Actiegroep Oostakker naar Raad van State tegen windmolens

Tony Baetslé (links) protesteerde met de actiegroep eerder ook al tegen windmolens in Desteldonk. “Er staan al meer dan genoeg windmolens in onze buurt.”
James Arthur Tony Baetslé (links) protesteerde met de actiegroep eerder ook al tegen windmolens in Desteldonk. “Er staan al meer dan genoeg windmolens in onze buurt.”
De Actiegroep ‘Skaldenteam’ trekt naar de Raad van State tegen de acht grote windturbines die in het Skaldenpark in de Gentse haven gebouwd mogen worden.

De strijd tegen de windmolens woedt al lang in Oostakker. Al in 2013 wilden Katoen Natie en Engie Electrabel een vergunning om 13 grote windturbines in de haven te bouwen. Ze vingen bot. Maar in 2016 probeerden ze nog eens, voor 8 nog grotere turbines. Het Milieu Effecten Rapport (MER) gaf een negatief advies, maar de stad Gent gaf wél een gunstig advies. Eentje met bijzonder voorwaarden dan wel, want zelfs de stad vond het percentage gehinderden erg hoog, en wilde bijkomende maatregelen. De provinciale milieuvergunningscommissie adviseerde ongunstig dan weer in november 2016.

In februari 2017 werd de milieuvergunning dus geweigerd, door de deputatie van de provincie. Maar beide exploitanten – Katoen Natie en Engie Electrabel - gingen in beroep bij de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, toen nog Joke Schauvliege. Op 28 mei van dit jaar, 2 dagen na de verkiezingen dus, besliste de huidige Minister van Leefmilieu, Koen Van den Heuvel, om beide beroepsdossiers in te willigen en dus via een ministerieel besluit een milieuvergunning te verlenen aan exploitanten Katoen Natie en Electrabel.

En dus trekt het actiecomité nu naar de Raad van State, hun enige optie nog. “Het bedrijventerrein ‘Skaldenpark’ is letterlijk omringd door de drie dorpskernen van Hijfte, Desteldonk en Oostakker”, zegt Tony Baetslé van het actiecomité. “Honderden woningen zijn gebouwd op de rand van het terrein. Dat het Skaldenpark daardoor niet geschikt is voor de bouw van windturbines met een masthoogte van 150 meter, wieken van 106 meter diameter en tiphoogte van 200 meter werd aan Stad Gent duidelijk gemaakt via honderden individuele bezwaarschriften. Het Milieu Effecten Rapport (MER) bevestigde deze stelling.”

De Raad van State is een dure aangelegenheid, dus hebben enkele buren diep in hun zakken getast om het nodige geld voor de procedure samen te rapen. Met succes. Vandaag is hun verzoekschrift in de bus gevallen bij de Raad van State. Hun vraag: het vernietigen van het ministriële besluit van 28 mei, op basis van onder andere de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO). Die stelt dat grote windturbines niet voor overmatige overlast mogen zorgen, noch bij werknemers, noch bij buurtbewoners.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Verniers

  Windturbines op 300 meter, wij hebben er ervaring mee. Bij 3 Beaufort een geluid dat erg op de zenuwen weekt, non stop. Dan nog de slagschaduw! We worden omsingeld hiermee en hebben nergens nog een rustpunt. Fernand Huts heeft een jachtgebied van vele hectare maar wil zijn windmolens plaatsen tussen Oostakker en desteldonk. Om de poen is het hem te doen. Wie ze in zijn achtertuin wilt neem contact op met Koen Van Den Heuvel

 • Norbert De Groote

  Beste mensen. Ik woon op de boerenbuiten in de Algarve Portugal en op 150 m. van mijn huis staan 30 grote windmolens . We hebben er geen enkele last van en er zijn lelijkere dingen in de wereld . En neen mensen , ik ben gene groene en geloof meer in kernenergie.

 • Tony Baetsle

  Aan Johan en Gustaaf: wij wonen niet in de haven, maar wel steeds dichter bij de haven door de uitbreiding van de haven. En neen, wij wisten vooraf niet dat de energietransitie in de praktijk voor ons erop neerkomt dat men geluidsbronnen van +100dBA op paar honderd meter van onze slaapkamer bouwt.

 • JOHAN VANBEKBERGEN

  Persoonlijk zou ik deze gigantische molens ook niet in mijn achtertuin willen, maar zij die nu protesteren hebben op voorhand geweten dat ze in een industriezone kwamen wonen.

 • Gustaaf Senrame

  Dat is toch havengebied? Waarom kunnen er geen windmolens bij komen? Als men bouwt in een havengebied moet men spijtig genoeg de negatieve gevolgen erbij nemen zeker?