Actie in Gent tegen Schild & Vrienden lokt 600-tal deelnemers

De betogers verzamelden onder de stadshal in Gent.
BELGA De betogers verzamelden onder de stadshal in Gent.
Naar aanleiding van de veelbesproken Pano-reportage over de beweging Schild & Vrienden hebben donderdagavond 600 tot 650 mensen deelgenomen aan de actie tegen de groepering Schild & Vrienden. Dat zegt de Gentse lokale politie. De betoging was aangevraagd door Comac, de studentenbeweging van PVDA, en werd toegestaan door de Gentse burgemeester.

De organisatoren beslisten donderdag om samen te komen onder de stadshal in Gent om 18 uur. Ze kregen daarvoor toestemming van het stadsbestuur en de politie werd ingezet om de betoging in goede banen te leiden.

“We mogen als Gentenaars niet toestaan dat onze stad wordt ingenomen door extreemrechts”, aldus organisator Onno Vandewalle die zelf actief is bij PVDA. “We willen met zo veel mogelijk Gentenaars het signaal geven dat we niet akkoord zijn met wat we in de reportage zagen.” Meer dan 450 mensen gaven aan op Facebook dat ze aanwezig zullen zijn. “Dat is niet slecht voor een actie die op zo’n korte tijd op poten gezet werd, maar met een honderdtal betogers zouden we ook tevreden zijn”, zei Vandewalle donderdagochtend.

Volgens de Gentse lokale politie waren er naar schatting 600 tot 650 deelnemers. "Het gaat om een statische manifestatie en alles verliep rustig", zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert.

Verschillende studentenvertegenwoordigers hebben ook opgeroepen voor een grote betoging op 25 september tegen Schild & Vrienden, omdat de leden volgens hen niet thuishoren aan de UGent

BELGA
BELGA
BELGA
Betoging tegen haat en racisme naar aanleiding van reportage in Pano
Wouter Spillebeen Betoging tegen haat en racisme naar aanleiding van reportage in PanoReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.