Acht gewonden door duikpartijen in binnenwateren. “Neem het risico niet!”

Archieffoto uit 2018. Ook toen sprongen heel wat feestvierders in het water
Wannes Nimmegeers Archieffoto uit 2018. Ook toen sprongen heel wat feestvierders in het water
Elk beetje afkoeling was welkom tijdens het warme weer van gisteren en dus doken heel wat feestvierders de Gentse binnenwateren in. Acht van hen ondervonden aan den lijve waarom de stad al een hele week waarschuwt om het niet te doen. Eén man moest zelfs uit het water getrokken worden door de hulpdiensten en werd met snijwonden afgevoerd naar het ziekenhuis.”

Net voor de Gentse Feesten was er nog de Big Jump, een verfrissende duik aan Portus Ganda. Het is de enige keer in een jaar dat men in de Gentse binnenwateren mag zwemmen. Dat mag enkel op die plaats die op voorhand door duikers werd ontdaan van afval. De rest van het jaar geldt er een verbod om in de Gentse wateren (behalve de Blaarmeersen) te zwemmen. Ook tijdens de Gentse Feesten waarschuwde de stad om de haverklap om niet in de binnenwateren te springen, hoe aanlokkelijk ook.

De hulpverleners van het Rode en het Vlaamse Kruis kregen op de warmste dag van het jaar opvallend veel mensen die voor verzorging kwamen, 175 in totaal. In acht gevallen ging het om hitte-slachtoffers, dertig mensen liepen een insectenbeet op, maar er waren ook acht mensen die zich bezeerd hadden toen ze in het water sprongen.

Vast in modder

“Eén slachtoffer moesten we uit het water aan de Kraanlei halen, omdat hij vast zat in de modder. Toen hij er uit was, bleek hij grote snijwonden te hebben aan zijn voeten. Hij werd voor verzorging naar het Sint-Lucasziekenhuis gebracht. De dokters vrezen dat de wonden aan zijn voeten nog tot complicaties kunnen leiden. Het water zit vol bacteriën. We willen het niet meemaken dat de komende dagen mensen ziek worden of erger nog sterven door een slok van het water binnen te krijgen”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Daarom blijven we oproepen om niet in het water te springen. Neem het risico niet!”

In de binnenwateren springen is om meerdere redenen gevaarlijk. Op heel wat plaatsen is het water vrij ondiep. Aan het Duivelssteen is dat bijvoorbeeld minder dan een halve meter. De bodem van de binnenwateren bestaan vaak uit jaren van opgestapeld slib. Wie daar met zijn benen in terecht komt, kan klem komen te zitten, zoals het slachtoffer heeft ondervonden. Bovendien zit er jaren aan glasscherven in die modder. Bijkomend probleem zijn gestolen fietsen die in het water werden gegooid. Elk jaar wordt er zo een hele container uit het water gehaald.

Voor wie dat nog niet voldoende argumenten zijn om het droog te houden...op zwemmen in binnenwateren staat ook nog eens een GAS-boete. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Laroche

  Volgens mij is de Reep nog vrij van afval en nog diep genoeg maar toch zo ik niet aan de brug er in springen na de Gentse feesten. De waterkwaliteit is veel beter geworden dan een paar jaren terug als je niet in het slib gaat roeren.

 • Peter Jacobus

  Het is dan ook de grootste tijd van” niet zwemmen want het water is besmet” maar van het water is ok maar je mag nIet zwemmen omdat er geen toezicht is. Maak het water proper......

 • Saar Caron

  Ja jong dat weet elke gezonde mens over een staat toch... ik woon al heel mijn leven in gent en steekwouden mijn teen er nog niet in in het centrum.

 • David De Geyter

  Eerst met het GMF en bepaalde gemeenteraadsleden in het water springen en dan zijn ze verwonderd dat sommigen dit na doen!