96-jarige scoort op Gentse sportdag

“Ik was nog nooit in een sportzaal geweest, ik had daar geen tijd voor”

Juliana Bral (96) in actie
Wannes Nimmegeers Juliana Bral (96) in actie
De sportdienst van de stad Gent organiseerde een sportdag voor 55-plussers in sporthal Rozebroeken. Daar kwam onder meer Juliana Bral op af. Juliana wordt op 16 november 97 jaar, en was nooit eerder in een sporthal. “Ik had daar nooit tijd voor, ik moest altijd werken”, lacht ze.

Juliana ziet er minstens 30 jaar jonger uit dan ze is. Ze heeft nauwelijks rimpels, en is ook fysiek nog perfect in orde. Alleen haar benen willen niet echt meer mee. “Al stapt ze nog heel vlot gewoon zelf in een auto”, zegt begeleidster Shana De Munster (24). “Als we ergens naartoe gaan, is ze mee. Ze doet niks liever dan op uitstap gaan.”

Ook de medebewoners van Juliana laten zich niet onbetuigd
Wannes Nimmegeers Ook de medebewoners van Juliana laten zich niet onbetuigd

Juliana is een echte Gentse, maar woont sinds 10 jaar in het woonzorgcentrum Karel Picqué in Deinze. “Ah ja, ik had maar één zoon, en die is in Deinze gaan wonen. Dus woon ik daar nu ook”, lacht de kranige dame. “Ik vind het daar best aangenaam. Er is altijd wel iets te doen. En elke middag ga ik in het rusthuis ‘enen drinken’ met mijn drie vriendinnen die daar ook wonen. Ik drink wel fruitsap, geen bier.”

Juliana Bral speelt boccia
Wannes Nimmegeers Juliana Bral speelt boccia

Waarom ze deelneemt aan de sportdag van de stad Gent? “Ik moest”, knipoogt ze. Maar ze meent het niet. “Ik vind dit heel plezant. We spelen boccia. Ik kende dat niet, het is zoals petanque, maar met zwaardere ballen. En we mogen gewoon van uit onze rolstoel gooien. Dat gaat nog heel vlot, ja. En het is ook speciaal voor mij. Ik was eigenlijk nog nooit eerder in een sporthal. Ik heb daar nooit tijd voor gehad, ik heb altijd gewerkt, en veel. Ik had een kruidenierswinkel in de Sint-Jacobsnieuwstraat, en daar verkochten we werkelijk alles.”

Juliana’s zoon zorgde voor 4 kleinkinderen, die op hun beurt al twee achterkleinkinderen op de wereld zetten. Juliana is dus goed omringd, en is ook heel positief ingesteld. “Het is echt een toffe madam”, zegt begeleidster Shana. “Ook al zit er een klein leeftijdsverschil van 72 jaar tussen ons, het klikt echt. Ze is positief ingesteld, doet aan alles mee, lacht graag. Dat je op die manier oud kan worden, is mooi om te zien.” 

Het woonzorgcentrum kwam met 17 senioren uit Deinze naar Gent, speciaal voor de sportdag. "Toen ik zag dat er ook 'rustige' sporten waren voor mensen in een rolstoel, vond ik het meteen een goed idee", zegt Shana. "Sommige senioren heb ik echt moeten overtuigen om mee te komen, maar Juliana niet. Zij stelt geen vragen, ze komt gewoon mee en maakt er het beste van."

Juliana in actie
Wannes Nimmegeers Juliana in actieReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.