5 tips van onze journalist

De Gentse Feesten

Wannes Nimmegeers
Verveling tijdens de Gentse Feesten is onbestaande. Tot in de kleinste uithoek van de stad is er wel iets te doen. Alleen: je kan nooit alles zien. Geen probleem. Voor de start van de dolle tiendaagse krijg je van onze stadsredacteurs en -fotografen telkens 5 interessante tips. Gratis en voor niks. De leute!

Minder fastfood, meer streetfood

Tien dagen Gentse Feesten kunnen nefast zijn voor de gezondheid. Jarenlang bestond zo'n feestendieet uit hamburgers, braadworsten en ander vettigs. Sinds vorig jaar is er echter een alternatief in de vorm van Barrio Cantina, dat weggestopt ligt achter Polé Polé op de parking van het ACV. Men kan er de beste snelle happen vinden van Argentinië tot Zuid-Korea.

Raadslid rapt over Erdogan

Een grappige 'tsjeef' die rapt over de Turkse president Erdogan...dat wil ik zien. Paul Goossens (CD&V) is al jaren de meest spitante van de gemeenteraad maar heeft nog een ei dat hij kwijt wil in de vorm van zijn monoloog 'Congé'. Hij heeft in het geheim gewerkt aan een 'rap' waarin hij Erdogan op de korrel neemt. Als dat maar goed afloopt.

Verdammt sterk vuurwerk!

Geen pompende beats dit jaar voor het vuurwerk maar wel blaasinstrumenten en marcellekes. De bizarre harmonie De Verdammte Spielerei heeft zich in 10 jaar tijd opgewerkt tot een gezicht van de Gentse Feesten. Op zondag 17 juni (dus niet op de nationale feestdag zoals vroeger) zijn ze centrale gast op het vuurwerk.

Oefen uw Gents

Het Gents dialect, je hoort het steeds minder op de feestenpodia. Gelukkig zijn er nog een paar strijders voor de Gentse taal. Wim Claeys en Mong Cocquyt jr halen de beste Gentse liederen van onder het stof en laten iedereen meezingen. Elke dag om 20 uur op Sint-Jacobs.

Gratis bier op Laurentplein

Ja het is écht. Op het Laurentplein kan men gratis bier krijgen. Ok, het is enkel tussen 18.30 en 19.30 uur en het gaat om degustatieglaasjes. Maar het is en blijft gratis bier. Elke dag kan men er een ander biobier proeven. Ook de rest van het programma is trouwens van uitstekende kwaliteit met o.a. Willem Vermandere, Guido Belcanto en Eva De Roovere.