300-tal bomen moeten gerooid worden, maar Groendienst heeft handen vol

Vorig jaar werd de Vissersdijk aan de Blaarmeersen een tijdlang afgesloten wegens gevaar op vallende takken.
Wannes Nimmegeers Vorig jaar werd de Vissersdijk aan de Blaarmeersen een tijdlang afgesloten wegens gevaar op vallende takken.
De boom die op 27 september op een aantal geparkeerde auto’s viel aan het SMAK, stond op de lijst om gerooid te worden, net als bijna 300 anderen. Maar de Groendienst heeft de handen vol en krijgt zelfs bijstand van private firma’s om het werk gedaan te krijgen.

“Had het incident aan het SMAK voorkomen kunnen worden? Bij de Groendienst klonk immers dat die boom gekend stond als gevaarlijk, en gerooid moest worden.” Dat stelt Ronny Rysermans van N-VA. Groenschepen Astrid De Bruycker legt uit dat er nog wel een aantal bomen op de lijst staan om gerooid te worden. Een kleine 300 zelfs. “Maar die vormen uiteraard niet allemaal een acuut gevaar.”

“Omdat we de voorbije jaren meer stormen te verwerken kregen, én omdat we twee opeenvolgende warme, heel droge zomers hebben gehad, zijn heel wat bomen in de stad er slecht aan toe. Het gaat dan vooral om beuken. Dat zorgt voor een serieuze toename in het werk van de Groendienst. Het bomenteam is permanent bezig met het opvolgen van de staat van bomen, met snoeien en vellen. Ze krijgen daarbij zelfs bijstand van een private aannemer. Die zijn aangesteld via een overheidsopdracht van 30.000 euro die loopt tot het einde van dit jaar. Vanaf 2020 wordt dat opgenomen in een raamcontract, en zal er dus permanent bijstand zijn voor het bomenteam.”

“De hele zomer is er gewerkt om stormschade op te ruimen, en om bomen preventief te vellen. Er staan er nog een kleine 300 op de lijst om aangepakt te worden. De drukke plaatsen krijgen daarbij uiteraard het meeste aandacht. Er wordt een visuele controle van de bomen gedaan. Bladbezetting, door hout in de kruin, zwammen, dat kunnen allemaal tekenen zijn dat een boom verzwakt of ziek is. Alleen bij waardevolle bomen wordt dan een gespecialiseerd – duur – onderzoek gevoerd, andere bomen worden gerooid. We zetten sterk in op het onderhoud en de monitoring van onze bomen. Daardoor verlaagt de kans op vallende exemplaren, maar dat helemaal uitsluiten, kan uiteraard niet.”

Afgelopen zomer was het speelbos aan de Blaarmeersen verboden terrein omdat de Groendienst er moest snoeien en rooien.
Nimmegeers Afgelopen zomer was het speelbos aan de Blaarmeersen verboden terrein omdat de Groendienst er moest snoeien en rooien.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • David De Geyter

    300 bomen moeten weg? Zo plots, of is het van nooit naar omgekeken misschien?

  • Jan Van Gent

    Als ik ze hier in de buurt bezig zie om de grasperken te onderhouden dan zitten ze zeer regelmatig te vergaderen in de bestelwagen .... moesten ze wat minder ‘vergaderen’ dan zouden ze niet zo veel achterstand hebben . Ze vergaderen ook zeer veel om niet te vroeg binnen te rijden voor ze naar huis gaan ....