3.000 extra jobs op komst dankzij nieuw bedrijventerrein ‘Eiland Zwijnaarde’: “Belangrijke economische groeipool voor Gent”

Het onderzoeksgebouw CAPTURE van de UGent is één van de opvallende spelers op het nieuwe bedrijventerrein op Eiland Zwijnaarde.
Wannes Nimmegeers Het onderzoeksgebouw CAPTURE van de UGent is één van de opvallende spelers op het nieuwe bedrijventerrein op Eiland Zwijnaarde.
Verschillende publieke en private partners hebben dinsdagochtend het nieuwe bedrijventerrein Eiland Zwijnaarde geopend. Het 35 hectare grote park wordt de thuisbasis van bedrijven die zich specialiseren in kenniseconomie, logistiek en watergebonden industrie. Goed voor 3.000 extra jobs.

Een grote troef van het nieuwe duurzame bedrijventerrein is de strategische locatie: langs de E40, een directe aansluiting met de R4 én een rechtstreekse toegang tot de Boven-Schelde. Die locatie wordt ook uitgespeeld. “De bedrijven die zich hier vestigen kunnen genieten van alle troeven die de waterweg hen te bieden heeft. Inzake mobiliteit is de binnenvaart een volwaardig alternatief voor het wegvervoer”, zegt Dominique Van Hecke, algemeen directeur van De Vlaamse Waterweg.

De bedrijven die zich hier vestigen kunnen genieten van alle troeven die de Boven-Schelde hen te bieden heeft. De binnenvaart is een volwaardig alternatief voor het wegvervoer

Dominique Van Hecke

Het bedrijventerrein zal ruimte bieden aan twee hoofdactiviteiten. 18 hectare wordt voorzien voor logistieke en distributiebedrijven die maximaal gebruik maken van de binnenvaart. Om hun werking mogelijk te maken komen er op de westelijke zijde van het bedrijventerrein kaaimuren langs de Boven-Schelde. Met het volgende principe in het achterhoofd: elke vracht die via de watersnelweg kan gaan, moet niet meer over de weg.

Op de westelijke zijde van het bedrijventerrein komt er een industriële ontwikkeling met kaaimuren langs het Scheldekanaal.
sogent Op de westelijke zijde van het bedrijventerrein komt er een industriële ontwikkeling met kaaimuren langs het Scheldekanaal.

17 hectare wordt gereserveerd voor hoogwaardige kenniseconomie. Een deel van het bedrijventerrein heeft ook een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de UGent. Zo is de opbouw van CAPTURE, een onderzoekscentrum voor het hergebruik van grondstoffen, volop aan de gang.

Zicht op de zuidkant van het bedrijventerrein met de natuurlijk ingerichte oeverstrook en groencorridors.
Foto Wannes Nimmegeers Zicht op de zuidkant van het bedrijventerrein met de natuurlijk ingerichte oeverstrook en groencorridors.

“We moeten de juiste voorwaarden scheppen zodat nieuwe bedrijven het daglicht kunnen zien en bestaande bedrijven verder kunnen doorgroeien. Met deze ontwikkeling voorzien we ruimte om dit mogelijk te maken”, zegt Sofie Bracke (Open Vld), schepen van economie en voorzitter van de raad van bestuur van de nv Eiland Zwijnaarde (alliantie van ALINSO GROUP, stadsontwikkelingsbedrijf Sogent, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM en de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV die de terreinen ten zuiden van de E40 ontwikkelen, red.). Diezelfde boodschap beaamt burgemeester en partijgenoot Mathias De Clercq. “Eiland Zwijnaarde wordt één van de belangrijkste economische groeipolen van onze stad. Hier kunnen tot 3.000 banen gecreëerd worden.”

“Technologie hubs ontwikkelen zich rond sterke universiteiten. Waar innovatieve mensen samenkomen, ontstaan innovatieve ideeën. Dergelijke innovatie hubs liggen zo aan de basis van nieuwe bedrijven, ook productie. We zijn verheugd vast te stellen dat Gent met haar vele start ups hiervan een uitstekend voorbeeld van is. Vele start-ups zijn doorgegroeid naar internationaal leiderschap” aldus Ivan Lokere, CEO Alinso Group.

Landschapsheuvel

Eiland Zwijnaarde moet tot slot ook een aangename werkplek worden met veel groen én een fiets- en wandelpad langs de oude getijdenarm van de Schelde waar ook mensen uit de buurt van kunnen genieten. Kers op de taart wordt een landschapsheuvel die uitkijkt over het bedrijventerrein. Ook buurtbewoners of andere passanten zullen kunnen genieten van die groene omgeving.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Filip Berth

    Idem voor de appartementen aan de Loop (Avian). Als je het openbaar vervoer wil nemen moet je over de brede baan lopen om de tramhalte te bereiken.

  • Marc Vanhalst

    Nieuw bedrijven terrein in Gent, drie duizend nieuwe arbeidsplaatsen, een landschapsheuvel als kers op de taart, maar de Lijn voorziet geen openbaar vervoer????