25ste legionella-patiënt opgenomen in ziekenhuis

De exacte bron van de besmetting is nog geen uitsluitsel.
Joel Hoylaerts / Photonews De exacte bron van de besmetting is nog geen uitsluitsel.
Er zijn twee nieuwe patiënten die besmet zijn met de legionellabacterie opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Een man uit Evergem is ziek sinds vrijdag en verkeert niet in levensgevaar. Een vrouw ontwikkelde zaterdag de eerste symptomen. Dat brengt het totaal op 25 patiënten die ziek geworden zijn door legionella in de ruime omgeving van de Gentse Haven.

De vrouw die werd opgenomen in het ziekenhuis, woont niet in Evergem maar moet bevraagd worden over de locaties waar zij de voorbije weken is geweest, meldt VRT NWS.

Twee mensen zijn al overleden aan de ziekte en enkele zieken verkeren nog in kritieke toestand. Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldde gisteren ook nog twee nieuwe gevallen van legionella in de Gentse kanaalzone. “Het gaat om een bewoner van Evergem”, bevestigt burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA). “Hij is gisterenavond opgenomen in het ziekenhuis en ligt niet op intensieve zorgen.”

Over de exacte bron van de besmetting is nog geen uitsluitsel, al is het aantal verdachte locaties beperkt tot twee bedrijven met hoge concentraties van de bewuste legionella-variant. In totaal zijn bij zeventien havenbedrijven analyses uitgevoerd.

Bekijk ook:

Wat is legionella en hoe raak je besmet?

Sporen van legionalle gevonden in stalen Gentse haven.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cor Dierckx

  Geen reden tot paniek volgens de experts die er ver afwonen.

 • Febe Chapin

  Ik maak mij enkel zorgen over onze wetten die grote bedrijven hun gang laten gaan door ze te laten inspecteren door... hunzelf! Dat is niet te geloven. 1 spontane onderzoek na een fatale ramp en 7 van de 17 waren besmet, waarvan twee 10x over de limiet. Wat doen we om dit te voorkomen precies?? Alleen de schuldige(n) vinden is niet genoeg!

 • Marc Geerts

  Het is 1 bedrijf en zal worden verzwegen. De doofpot in.

 • Mieke Vanlauwe

  Dat is toch niet meer normaal te noemen. Noem de namen van de bedrijven ipv onschuldige passanten en werknemers de dood in te jagen.

 • Jan Baroen

  De mogelijkheid tot besmetting is quasi nihil als die bedrijven periodiek de wettelijk vastgelegde ontsmetting doen. Dit moet door de dienst IDPB van die bedrijven en door FOD volksgezondheid gecontroleerd worden. Nu die bedrijven beschermen door de namen te verzwijgen is schandalig. Die bedrijven,hun interne controledienst en FOD Volksgezondheid kunnen burgerlijk verantwoordelijk gesteld voor de besmette en de dodelijke slachtoffers. Dit potje gedekt houden, door wie dan ook, is onverantwoord.