25 jaar na datum: ‘Friends’-hype hardnekkiger dan ooit

Uw krant neemt deel aan razendsnel uitverkochte Friends-quiz in Vooruit

De Friendsquiz in de Vooruit was in een razend tempo uitverkocht.
Florian Van Eenoo photonews De Friendsquiz in de Vooruit was in een razend tempo uitverkocht.
Het is intussen 25 jaar geleden dat de eerste aflevering van Friends uitgezonden werd. Een serie tijdens én over de jaren negentig, maar de hitshow lijkt populairder dan ooit. Een Friends-quiz met 46 teams, gisteravond in de Gentse Vooruit, was op anderhalf uur volgeboekt, en nog eens 150 teams stonden op de wachtlijst. Wij quizten mee met de superfans, op zoek naar het antwoord op de vraag: wat maakt Friends anno 2019 zo populair?

Ross, Phoebe, Monica, Joey en Chandler. Vijf twintigers die rustig koffie drinken op een sofa in een koffiebar in New York. Tot een jonge vrouw in bruidskledij binnenstormt, gevlucht van haar huwelijk: Rachel. Het is 1994, en de scène is het begin van de hitserie Friends.

We spoelen 25 jaar verder. Ondertussen is het 2019 en zijn ook wij in een bar, ditmaal in Gent. Onder de aanwezigen in het Vooruit Café zijn heel wat quizzers die in 1994 nog niet eens geboren waren. Ze hebben nu zélf de leeftijd van Ross, Phoebe en co, maar leven in een andere wereld: in de serie zijn er nog geen smartphones, Tinder, of sociale media. Toch weten de deelnemers werkelijk álles over de serie. De voor- en familienaam van de meest obscure nevenpersonages? Geen probleem. Het favoriete drankje van de vader van Rachel? Weten ze. Het lievelingsliedje van het aapje Marcel? Simpel - en mag het misschien wat moeilijker?

46 teams schoven gisteren aan in de Vooruit - nog eens 150 stonden op de wachtlijst.
Florian Van Eenoo photonews 46 teams schoven gisteren aan in de Vooruit - nog eens 150 stonden op de wachtlijst.

Tien keer gezien

Het niveau is torenhoog. De quizzers moeten de serie wel een keer of vier gezien hebben. En dat is ook zo, horen we. “Zéker vijf keer”, zegt Emmannuelle Gernay van ‘TOWT Winning Team’. In totaal zijn er nochtans 236 afleveringen - goed voor 85 uur aan televisie. “Er moeten afleveringen zijn die ik zelfs tien keer gezien heb. We kunnen de dialogen soms aanvullen. Ik ken halve afleveringen uit het hoofd. (lacht) Is dit nu zielig?”

The One With The Winning Team. Op foto: Emmanuelle Gernay, Josefien Monserez, Jana Huyghe en Eva Nowe.
Florian Van Eenoo photonews The One With The Winning Team. Op foto: Emmanuelle Gernay, Josefien Monserez, Jana Huyghe en Eva Nowe.

Het is bij de concurrentie niet anders. Erica (24) van team Salmon Skin Roll noemt zichzelf niet fanatiek, maar moet de afleveringen toch ook al vier keer gezien hebben, zo gokt ze. “Ik mís die mensen soms. Friends voelt altijd als thuiskomen. Of je nu droevig bent of blij, je kan er altijd weer induiken. Een nieuwe serie, nieuwe personages leren kennen? Neen: Friends is vertrouwd.” 

De winnaars, ‘In London?!’, halen uiteindelijk 145/148. Drie foutjes over de volledige quiz, die toch niet van een laag niveau was. Dat zegt alles.

Tijdloos

Maar wáárom is de serie zo populair? Deze quizzers zijn misschien een tikkeltje extreem, maar de serie blijft scoren bij véél millennials. Netflix, meer dan de bioscoop of eender welke tv-zender in het land dé magneet voor de jonge generatie, betaalde vorig jaar nog honderd miljoen dollar om Friends in 2019 te mogen blijven streamen.

“Friends is tijdloos", is het antwoord van The Winning Team. “Of het nu 1994 is of vandaag, de serie gaat over mensen die sukkelen, net zoals nu. Het zijn jonge mensen die op zoek zijn naar liefde, vriendschap, en werk. En de serie is niet té moeilijk - maar ook weer niet te plat.” Komt het succes misschien ook door de kloof tussen de wereld van nu en de wereld van toen - u weet wel, geen smartphones, Tinder of sociale media? Gewoon: zes vrienden die zin en geluk zoeken in een pre-digitale wereld?

“Ergens wel”, zegt Zoë van Salmon Skin Roll. “Het zijn zes vrienden op café, niet meer en niet minder. Ze zitten niet op hun gsm, ze praten met elkaar. Dat kan je je vandaag niet meer voorstellen.”

Salmon Skin Roll. Op foto: Joran Van Ghyseghem, Karlien Vandenberghe, Erica Bouchery, Zoe Van Schaever.
Florian Van Eenoo photonews Salmon Skin Roll. Op foto: Joran Van Ghyseghem, Karlien Vandenberghe, Erica Bouchery, Zoe Van Schaever.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.