20 defecte deuren in Gents psychiatrisch centrum veroorzaken onrust: probleem tegen midden september opgelost

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent.
James Arthur Het Forensisch Psychiatrisch Centrum Gent.
Het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent kampt al weken met 22 defecte deuren. Tegen midden september zal het probleem wellicht worden opgelost. Dat zegt de Regie der Gebouwen vrijdag. “We begrijpen de bezorgdheid van het personeel, maar we kunnen zelf niet ingrijpen”, zegt Sandra Vansteenkiste, woordvoerder van het FPC. “Dat moet de Regie der Gebouwen doen.” 

Het Nieuwsblad schrijft dat er bij het personeel van het FPC in Gent onrust heerst over de defecte deuren. In totaal 22 deuren, die verschillende vleugels met elkaar verbinden, zijn al weken buiten dienst. “Die deuren werken met een elektronische badge. Stel dat we ons tijdens een agressie-incident in veiligheid moeten brengen, kunnen defecte deuren dat verhinderen”, zo citeert de krant twee anonieme personeelsleden. “We zijn het kotsbeu dat we ons onveilig moeten voelen tijdens onze job.”

“Wij hebben alle begrip voor personeelsleden die zich onveilig voelen door deze situatie”, zegt woordvoerder Sandra Vansteenkiste. “Maar we doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt om onveilige situaties te vermijden. Aan de deuren kunnen we zelf niets doen, het gebouw is eigendom van de Regie der Gebouwen. Aan hen wordt dan ook frequent en consequent élk probleem gemeld, zo ook met elke deur die defect was. Maar wij begrijpen dus dat deuren die defect zijn aan het personeel in een crisissituatie echt een gevoel van onveiligheid geven. Daarom worden intern de nodige maatregelen getroffen, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van te volgen procedures of inzetten van extra personeel waar nodig.”

Onderbemanning

Dat er een probleem van onderbemanning zou zijn, zoals de anonieme personeelsleden suggereren, klopt volgens Vansteenkiste niet. “We werken hier met meer mensen dan wettelijk voorgeschreven is. Maar ook hier begrijpen we dat door het probleem met de deuren mensen het gevoel hebben met te weinig te zijn. Wij blijven er bij alle mogelijke bevoegde instanties op hameren dat deze problemen zo snel mogelijk moeten worden aangepakt.” Ze benadrukt ook dat de defecte deuren voor geen enkel gevaar naar buiten toe zorgen. Het gaat om deuren in de gangen, geen deuren die naar de buitenste perimeter leiden.

De Regie der Gebouwen bevestigt het probleem, en zegt dat er intussen nog altijd twintig deuren defect zijn. De overheidsinstelling hoopt dat probleem binnen een maand te hebben opgelost. “Van de 22 deuren die een probleem vormden, werden er twee onmiddellijk hersteld”, zegt woordvoerder Johan Vanderborght. “We hopen de andere deuren eerstdaags te laten herstellen. De bedoeling is om dat tegen midden september te hebben afgerond. Omdat er een veiligheidsprocedure gevolgd moet worden bij de herstellingen, is het onmogelijk om alle deuren tegelijk te laten herstellen”, luidt het nog.

Menselijke manipulatie?

Er zal ook een technische analyse worden uitgevoerd, om na te gaan of er sprake is van technische defecten of van menselijke manipulatie. De deuren zijn immers nog maar 5 jaar in gebruik, net als het volledige FPC. Het is nog niet duidelijk tegen wanneer dat onderzoek zal worden afgerond. “Dat onderzoek zal grondig gebeuren. En op basis daarvan kunnen dan maatregelen worden genomen”, zegt Vanderborght.

In het FPC in Gent verblijven ongeveer 260 mensen met een psychische stoornis die een strafbaar feit hebben gepleegd. Ze worden er intensief behandeld, met de bedoeling te reïntegreren in de maatschappij of door te stromen naar een minder streng bewaakte psychiatrische instelling.

Het FPC in de Wondelgemse Meersen
repro Erik De Troyer Het FPC in de Wondelgemse Meersen6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kris Fortie

  In een instelling waar veroordeelden zitten het klaarspelen dat de deuren niet werken. Straf ! Men wist dit al maanden, maar min van justitie schuift de hete aardappel door naar regie der gebouwen en naar Fpc of andersom. Ook lokale overheid was op de hoogte. Personeelsgebrek is er met grote zekerheid. Mensen geven hun ontslag en men vindt geen vervanging. Uitzendkrachten worden ingezet zonder opleiding. Niemand is verantwoordelijk en alles wordt zoveel mogelijk ontkend. Een ware schande

 • Saar Caron

  Niet onderbemand? Laat me niet lachen. Aan de uitleg zal het ook nooit liggen, zelf zo eens een jaar op bakjes met werkende alarmknop mogen wachten na herhaaldelijk officieel melden. Dan ben je een zaag of lastpak voor je oversten....

 • guido vermeyen

  Heel dat zootje heeft miljoenen gekost..en naar trouwe gewoonte van België werken die dingen maar half of niet. Is er nog garantie op ?

 • Gerard Braeckmans

  Dat is dus al weken bezig en het zal nog weken duren vooraleer die 20 deuren hersteld zijn? Proficiat, zeer efficiënte werking van iedereen.

 • Daniel Plas

  In België duurt iets oplossen altijd lang erg lang. Een defecte deur, 2 maand. Een roltrap tussen de 1 maand en 13 maanden. Een lift in Antwerpen Centraal duurde ook 1 maand...... Een regering op federaal niveau ook een jaar en een half...