16 mensensmokkelaars staan terecht in Gent: ‘kopstuk’ A.L. riskeert 768.000 euro boete en 8 jaar celstraf

Beklaagde A.L.
Gianni Barbieux Beklaagde A.L.
Zestien verschillende beklaagden stonden maandag terecht in de correctionele rechtbank in Gent. Het proces is het Belgische luik van een internationaal onderzoek naar mensenhandel, waaraan onder andere ook Frankrijk, Nederland, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk meewerken. De twee vermeende kopstukken van de bende, A.L. en A.M.D., riskeren respectievelijk 8 jaar en 5 jaar celstraf. De modus operandi van de internationale bende mensensmokkelaars is opvallend. Zo werkten ze met speciaal uitgeruste voertuigen met onder meer valse dubbele deuren achteraan en openingen in laadruimtes.

De zestien beklaagden worden verdacht van grootschalige mensensmokkel. De bende smokkelde mensen uit Afghanistan, Pakistan en Vietnam naar Europa en bracht de migranten via Bulgarije, België, Frankrijk en Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. In totaal werden 110 transporten in beeld gebracht, waarvan er 50 werden onderschept. 

Op 19 december leverde de Bulgaarse overheid de 42-jarige Bulgaar A.L. uit, die wordt beschouwd als de leider van de Belgische cel van de internationale smokkelbende. Voor hem vraagt het parket nu een celstraf van 8 jaar, 768.000 euro boete en een verbeurdverklaring van een bedrag van 135.600 euro. 

Ook A.M.D., die volgens het parket net zoals A.L. een leidinggevende rol heeft in de organisatie, riskeert een celstraf van 5 jaar en een boete van 120.000 euro. Voor hem vraagt het parket een verbeurdverklaring van een bedrag van zo’n 22.000 euro. Ook de andere 14 beklaagden riskeren een effectieve celstraf van minstens één jaar.  advocaten van de twee vermeende kopstukken ontkennen beide dat hun cliënt effectief een leiderspositie heeft binnen de organisatie. Volgens hen opereerden A.M.D. en A.L. onder het gezag van drie smokkelaars uit Afghanistan. 

Compartimenten in bestelwagens

Onder andere garagisten uit Zelzate en Hamme zouden betaald zijn om geheime compartimenten in bestelwagens te bouwen zodat ze ongezien migranten konden transporteren. Dat gebeurde met een valse dubbele deur achteraan of een opening in de laadruimte, waaronder een smalle bak werd gemaakt waarin mensen gepropt werden. “Inventief, maar degoutant”, zei Lou Arnou, advocaat van het federaal migratiecentrum Myria daar maandag over. “De omstandigheden van het transport waren ronduit mensonwaardig.” Onder de gesmokkelde vluchtelingen, zaten volgens het Openbaar Ministerie ook heel wat minderjarigen. 

De rechtszaak kwam begin januari voor de eerste keer voor in de rechtbank, maar toen vroeg een van de advocaten uitstel omdat zijn cliënt A.L. - toen pas aangekomen in België - nog uitgebreide verklaringen wilde afleggen. 30 januari stond de zaak opnieuw op de agenda, maar opnieuw werd er uitstel verleend omdat er een nieuwe verdachte was in de zaak. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.