150 LUCA-studenten geëvacueerd na kelderbrand

Er kwam heel wat rook uit de kelder van het gebouw (foto boven) aan het Alexianenplein .
JEW Er kwam heel wat rook uit de kelder van het gebouw (foto boven) aan het Alexianenplein .
De LUCA School of Arts aan het Alexianenplein in Gent heeft gisteren zo'n 150 studenten moeten evacueren door een korte brand in de kelder. De lessen werden de rest van de dag opgeschort. De hogeschool zit een aantal dagen zonder elektriciteit.

Rond 12.15 uur werd de school opgeschrikt door het brandalarm. "Er was heel wat rookontwikkeling in de kelder, waarop we geen enkel risico namen en de studenten evacueerden", zegt facilitair manager van de LUCA School of Arts (het vroegere Sint-Lucas) Stijn Heirbaut. "Die evacuatie verliep erg vlot. Op het moment van de brand waren er niet veel studenten op de campus omdat het juryperiode is, waarbij projecten worden voorgesteld. Een aantal studenten werden opgevangen in ons gebouw aan de overkant van de straat." De anderen genoten van het zonnetje.


De brandweer kwam met veel manschappen de brand in de kelder blussen. De klus was dan ook in een mum van tijd beklonken. "Blijkbaar was er een kortsluiting waardoor de algemene toevoerkabel van de elektriciteit in het gebouw doorbrandde", gaat Heirbaut verder. "De schade is vrij beperkt gebleven in de kelder en het gebouw wordt volop verlucht."


Toch heeft de brand best wel wat gevolgen voor de hogeschool. De lessen van gisteren werden opgeschort. "Best frustrerend, want we wilden met ons groepje werken aan een schoolproject in een van de ateliers", zeggen enkele studenten. "We mochten enkel onze spullen ophalen."


Gisterennamiddag hield het schoolbestuur alvast spoedoverleg. "We gaan een aantal dagen zonder elektriciteit moeten werken", besluit Heirbaut. Gisteren was het nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de studenten die hun project moeten voorstellen. (JEW/TVPG)

JEW