150 klimaatbetogers, rustige voetbalfans en veel politie: geen incidenten in Gent donderdag

De verboden klimaatactie onder de Stadshal
Wannes Nimmegeers De verboden klimaatactie onder de Stadshal
Ondanks het verbod dat burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) uitsprak voor een ‘klimaatmars’, verzamelden donderdagmiddag toch een 150-tal klimaatbetogers onder de Stadshal. Zij bleven ter plaatse en dropen na een uurtje alweer af. Ook de Duitse voetbalsupporters hielden het opvallend rustig. En dus waren er veel flikken op de been die niks moesten doen. Er werd geen enkel incident gemeld.

De politie in Gent was donderdag opvallend aanwezig. Op quasi alle straathoeken stonden agenten, combi’s en zwaardere wagens. Er werd gevreesd voor dronken Wolfsburg-supporters die amok zouden maken, of erger, die een confrontatie zouden zoeken met de ‘Students for Climate’. 

De Gentse burgemeester verbood de klimaatbetoging, net omdat er 1.200 Duitse supporters in de kuip verwacht werden. Zij kwamen voor de Europese thuismatch van KAA Gent tegen Wolfsburg. Honderd onder hen staan bekend als ‘zware supporters’. De politie zou dus sowieso al de handen vol hebben. Daarom gaf De Clercq geen goedkeuring voor de klimaatbetoging,  maar ze verzamelden toch onder de Stadshal. Ze waren uiteindelijk maar met 150 in plaats van de 800 waarop ze gehoopt hadden, en de helft was niet eens leerling. Ze hielden ook geen optocht, maar bleven onder de Stadshal. De politie was aan zijkanten van het plein aanwezig om de veiligheid te verzekeren, zelfs met bijstand van de federale politie en de helikopter. Op Facebook verschenen berichten dat de politie ‘intimiderend’ en ‘provocerend aanwezig’ was. Helemaal niks van aan. Aan de Stadshal bleef het opvallend rustig. Er werd één bommetje in een vuilnisbak gedropt, waarna die in brand vloog, maar dat was snel geblust. 

Na een uurtje waren de klimaatbetogers al verdwenen. De Duitse supporters druppelden toen nog maar het centrum binnen, en zaten vooral op de Vrijdagmarkt rustig in te drinken op de terrassen daar. Geen confrontatie dus, maar de politie bleef wel paraat en alert. Tegen 17 uur vertrokken de meeste supporters met de tram tot aan het UZ. Anderen namen taxi’s of bussen. Een massale verplaatsing was er niet.  De politie begeleidde wel de Duitsers die van de tramhalte van het UZ naar het stadion stapten, maar ook daar bleef alles rustig. Er ontstond wel een stevige verkeersknoop, omdat de werknemers van de bedrijven in de buurt vertrokken op het moment dat de supporters toekwamen. Daardoor raakten 3.000 supporters niet tijdig in het stadion. 

Een 150-tal klimaatbetogers verzamelt onder de Stadshal ondanks het verbod dat de stad.
Sabine Van Damme Een 150-tal klimaatbetogers verzamelt onder de Stadshal ondanks het verbod dat de stad.
Wannes Nimmegeers
De politie kijkt rustig toe en laat betijen.
Wannes Nimmegeers De politie kijkt rustig toe en laat betijen.
De politie krijgt versterking vanuit Oostende.
Wannes Nimmegeers De politie krijgt versterking vanuit Oostende.
Deze Wolfsburg-fans genieten van een pintje op het terras van de Dulle Griet aan de Vrijdagmarkt.
Sabine Van Damme Deze Wolfsburg-fans genieten van een pintje op het terras van de Dulle Griet aan de Vrijdagmarkt.
Wannes Nimmegeers
De Duitsers stappen van het UZ naar de Ghelamco Arena.
Wim Naert De Duitsers stappen van het UZ naar de Ghelamco Arena.
Een gigantische file rond het UZ en het stadion voor de match.
Wim Naert Een gigantische file rond het UZ en het stadion voor de match.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.