15-koppige bende staat terecht voor mensensmokkel en doodslag

Slechts een handvol van de vijftien mensensmokkelaars daagde op voor de rechter.
Foto JEW Slechts een handvol van de vijftien mensensmokkelaars daagde op voor de rechter.
Een vijftienkoppige bende stond gisteren terecht omdat ze op grote schaal landgenoten naar Groot-Brittannië wilde brengen met valse Poolse, Tsjechische, Estse en Litouwse identiteitskaarten. Het gerecht kwam de bende op het spoor nadat een Litouwse trucker om het leven werd gebracht door twee bendeleden.

Trucker Stanislovas Gavrilcikas werd op 7 mei gedood in de cabine van zijn vrachtwagen op de snelwegparking langs de E40 in Drongen. Hij maakte ook deel uit van de bende, maar werd het slachtoffer van een interne twist. De man en zijn vrachtwagen zijn nadien verplaatst naar de parkings langs de E17 in Waasmunster. Kort na de feiten pakte de politie op dezelfde parking twee Oekraïners op. Ze hadden toen dertien Poolse identiteitskaarten bij zich, maar een deftige uitleg konden ze niet geven. Het gerecht startte naast het onderzoek naar de doodslag op de trucker ook een onderzoek naar een netwerk rond mensensmokkel. De politie kon in ons land vier verdachten oppakken en aanhouden en namen vier wagens en 300 valse identiteitskaarten in beslag. In Polen pakte de politie een verdachte op die op dat moment bezig was met een aantal Oekraïners richting het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. De bende ging heel bedachtzaam te werk. Uit onderzoek bleek dat ze zelfs een kapper in dienst hadden. Die zorgde ervoor dat de gesmokkelde mensen leken op de foto's op hun valse Poolse identiteitskaarten. Nadien namen vrachtwagenchauffeurs hen vanuit safehouses in onder meer Antwerpen mee naar Engeland.


Gisteren stonden dertien Oekraïners, een Pool en een Hongaar terecht voor mensensmokkel, het deel uitmaken van een criminele bende en valsheid in geschrifte. Twee van hen, Lurii P. (34) en Ivan Z. (27) zouden de dood van Stanislovas Gavrilcikas op hun geweten hebben. Beide zaken zijn echter meteen uitgesteld naar 6 december. "Zo kunnen we de mogelijke benadeelden oproepen zodat ze zich burgerlijke partij kunnen stellen", zei de procureur gisteren. (JEW)