"Zonnestraat wordt luxestraat"

BOUWMISKLEUN UIT JAREN 80 WORDT EINDELIJK RECHTGEZET NIEUWE THUIS VOOR A.S ADVENTURE

Zo zal het gebouw, waar nu onder meer Sports Direct zit, er volgend jaar uit zien wanneer het in ere hersteld wordt. A.S. Adventure neemt er dan zijn intrek.
Repro EDG Zo zal het gebouw, waar nu onder meer Sports Direct zit, er volgend jaar uit zien wanneer het in ere hersteld wordt. A.S. Adventure neemt er dan zijn intrek.
Een bouwmiskleun uit de jaren 80 wordt binnenkort rechtgezet. De voorgevel en het weggemoffeld interieur van de vroegere stoffenwinkel Franchomme & Cie in de Zonnestraat - waar nu sportwinkel Sports Direct zit - zal in haar oude glorie hersteld worden. De projectontwikkelaar hoopt op die manier van de Gentse winkelstraat een luxestraat te maken.

Het reusachtige pand werd in 1922 gebouwd en uitgebaat als stoffenwinkel Franchomme & Cie. Vandaag is het vooral bekend als de uitvalsbasis van sportwinkel SportsDirect.com (het vroegere DiSport), Ulla Popken en Squatra Reizen. De gevel van de benedenverdieping van het winkelcomplex werd ergens in de jaren 80 volledig afgebroken en vervangen door reclamepanelen.


Het gebouw is nu eigendom van het Antwerpse Vastned Retail Belgium. Die projectontwikkelaar zal twee miljoen euro investeren om het winkelpand - en meteen ook de Zonnestraat - een nieuwe look te geven. "Het pand is de voorbije jaren meerdere keren verbouwd door de vorige eigenaars. Het typische karakter van de voorgevel en het interieur is daarom volledig verdwenen", zegt Rudi Taeleman van Vastned Retail Belgium. "Eigenlijk heeft de Zonnestraat voldoende potentieel om een echte luxestraat te worden. Ook Nespresso en Delvaux zitten er en op die manier krijgt de straat toch een speciaal cachet. Door ons eigen pand aan te pakken hopen we de Zonnestraat nog dat tikkeltje meer te geven. Een luxueus gebouw op een toplocatie als de Zonnestraat zal onze huurders ook veel meer aanspreken."


Niet alleen de buitenkant wordt aangepakt. Ook binnenin verandert heel wat. Wat weinigen weten is dat het gebouw nog grote glas-in-lood koepels in art deco-stijl heeft. Die zitten weggestopt achter een vals plafond. Dat gaat er dan ook volledig uit. De werken starten nog voor de zomer en zullen duren tot september 2016. Dan verhuist A.S. Adventure van de Veldstraat naar het vernieuwde pand. Sports Direct heeft intussen al een nieuwe locatie gevonden. Wat in het winkelpand van de outdoorwinkel in de Veldstraat komt, is nog niet geweten.


Er beweegt heel alleszins wat in de onmiddellijke omgeving. Op de Kouter worden de bankkantoren van zowel de KBC- als ING-bank omgebouwd tot winkels en woongelegenheden. Aan het gebouw van KBC zijn de werken al ver gevorderd. Bij ING begint men met de bouw van appartementen boven de bank. De Kouter wordt op de vastgoedmarkt beschouwd als een van de duurste locaties van de stad om te huren of te kopen.

Het gebouw heeft koepels in art deco-stijl, nu nog weggestoken achter valse plafonds.
Repro EDG Het gebouw heeft koepels in art deco-stijl, nu nog weggestoken achter valse plafonds.
Zonnestraat Sports Direct A.S Adventure
Repro EDG Zonnestraat Sports Direct A.S Adventure