“Zo mooi als Brugge, maar dan zonder de drukte”: The Guardian tipt Gent als reisbestemming

De site van The Guardian.
RV De site van The Guardian.
“Niet dat je een bepaalde reden nodig hebt om de derde grootste stad van België te bezoeken. Handig - minder dan drie uur met de Eurostar vanaf St Pancras - en autovrij, is Gent net zo mooi als het nabijgelegen Brugge, maar zonder de drukte.” Dat publiceerde de gerenommeerde site The Guardian letterlijk over Gent.

The Guardian heeft een groot artikel over Gent online gezet, met alleen maar lof over de stad.

Aanleiding is het Van Eyck-jaar. “Geplunderd, ontmanteld en gestolen, het is een wonder dat het Gentse altaarstuk – ook bekend als de aanbidding van het Lam Gods – van de broers Hubert en Jan van Eyck nog bestaat”, klinkt het. Waarna het artikel over de restauratie vertelt, en de prachtige details die op het retabel te zien zijn.

Maar er worden ook details over Gent zelf bejubeld. Het gaat over vinyl- en vintagewinkels, over veganistische cafés, over de graffiti- en straatartiest ROA, en over onverwachte steegjes. “Dit is geen sierlijk bewaarde blik op het verleden”, klinkt het in een duidelijke sneer naar Brugge. Het gaat ook over het bruisende studentenleven en de toeristische trekpleisters, zoals de Graslei en het Gravensteen.

The Guardian bestudeerde de stad grondig. Het gaat over de neuzen, over stadsbrouwerij Gruut en over chocolatier Van Hoorebeke op het Sint-Baafsplein, en zelfs over het vrij recente Post-hotel op de Korenmarkt wordt even uitgeweid. Als we The Guardian mogen geloven, is Gent dé hotspot van Europa. Het is overigens niet de eerste keer dat de gerenommeerde site het over Gent heeft.