"Zes euro parkeergeld, zonder te blijven plakken"

PETITIE IN SPORTARENA TOLHUIS TEGEN DUURDERE ONDERGRONDSE PARKING

Patrick Morel en Dirk Erauw met de petitie in Sportarena Tolhuis.
Foto WN Patrick Morel en Dirk Erauw met de petitie in Sportarena Tolhuis.
In Sportarena Tolhuis gaat een petitie rond tegen de parkingtarieven. Die zijn begin november gelijk getrokken met de andere ondergrondse parkings, van 2,5 euro per dag naar 14, en dat voelen ze in de cafetaria en bij de clubs. "Supporters én sporters haken af, kaasavonden worden elders gehouden. Wij zijn de enige sporthal zonder gratis parking."

Sportarena Tolhuis op de Tolhuislaan werd gebouwd met een ondergrondse parkeergarage. Oorspronkelijk was die enkel voor de sporthal bestemd, later werd ze ook opengesteld als buurtparking. Vandaag is het een ondergrondse parking die door iedereen gebruikt kan worden. "En net daarom hebben we op 1 november, bij de invoering van de nieuwe parkeertarieven, ook deze parking meegenomen", zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). "Parking Tolhuis zit nu op hetzelfde tarief als die van het Sint-Pietersplein, en is dus een stuk goedkoper dan de centrumparkings."


Maar dat pikken ze bij de sporters niet. Op initiatief van Patrick Morel, secretaris van zaalvoetbalclub The Oliver Boys Gent, is een petitie opgestart, die gretig getekend wordt door alle sporters en supporters. "Voor mijn sporters is het hier onbetaalbaar geworden", zegt Patrick. "Sommigen komen van Oostende of nog verder. Zij moeten al benzine betalen, en dan ook nog eens 6 euro parkeergeld per match. En dan mogen ze niet eens lang blijven plakken. Krijg maar eens mensen gemotiveerd om te komen sporten."


Dirk Erauw, een van de vier uitbaters van de cafetaria schaart zich hier volledig achter. "Wij zijn de enige sporthal zonder gratis parking", zegt Dirk. "En nu die tarieven zijn opgetrokken, voelen we dat extra hard. Het is dan ook niet een beetje hé. Vroeger kon je hier een dag parkeren voor 2,5 euro, nu is dat 14 euro. Er zijn al 2 kaasavonden en een sushi-avond verplaatst naar een andere locatie, alleen omwille van het parkeergeld. En het is écht niet voor iedereen mogelijk om met de fiets of de bus te komen."

Goedkope tickets

Bij de stad vinden ze het optrekken van de tarieven normaal, en in lijn met het beleid. "Bovendien krijgen de sportclubs goedkope parkeertickets voor hun sporters", zegt sportschepen Resul Tapmaz (s.pa). "Ze kunnen er bij het begin van het seizoen aanvragen, zoveel als ze er nodig hebben. En zelfs als er te kort zijn, kunnen we kijken of we er extra kunnen geven." Patrick ontkent niet dat er goedkope tickets voor sporters zijn. "Maar dat zijn er zeker niet genoeg voor iedereen. Er bij vragen, daar heb ik nog nooit van gehoord. Bovendien lost dat het probleem niet op van onze supporters. Wij willen een oplossing voor iedereen."