"Zat niet met hand onder haar rok"

AANRANDER MARCELLA (72) RISKEERT VEERTIG MAANDEN CEL, MAAR ONTKENT FEITEN

Beklaagde Giuseppe M. (rechts) ontkende dat hij onder haar rok zat.
Sarah Vandoorne Beklaagde Giuseppe M. (rechts) ontkende dat hij onder haar rok zat.
Een 35-jarige Italiaan riskeert 40 maanden cel nadat hij op de parking van de E17 in Nazareth onder de rok van een 72-jarige vrouw uit Gentbrugge gevoeld had. "Sindsdien kom ik amper nog buiten", zucht slachtoffer Marcella. De beklaagde ontkent de aanranding.

"Hij moet beseffen wat hij mij aangedaan heeft en dat hij gestraft moet worden, zodat hij dit niemand anders ooit meer kan aandoen." Aan het woord is de kranige Marcella Van De Putte (72), die de feiten van begin tot einde uiteenzet voor de rechtbank. Enkel de duur van de overval, waarin haar 35-jarige belager haar ook aangerand heeft, kan ze zich niet meer herinneren. "Het duurde mij veel te lang", omschrijft Marcella de ergste vijftien minuten uit haar leven, waaraan ze blijvende letsels overhield. Vlak na de feiten, die op 15 mei plaatsvonden, hield de vrouw zich zeer sterk. "De schrik zit er in, maar ik laat me niet opsluiten", getuigde ze in onze krant. Zes maanden later beseft Marcella dat het verwerkingsproces heel moeilijk is. "Volgens haar kinderen is ze dezelfde niet meer", zegt ook advocate Christine Mussche.

Marcella (72) hield blijvende letsels over aan de aanranding.
Sarah Vandoorne Marcella (72) hield blijvende letsels over aan de aanranding.

"Heb dat nodig"

Wat Marcella in mei overkwam, tart alle verbeelding. De vrouw kwam voor dag en dauw toe op de parking van de E17 voor een etentje met familieleden, toen er plots een onbekende het portier van haar wagen opendeed. "'Spreek je talen?', vroeg hij in gebroken Nederlands", getuigt Marcella, die meteen 'nee' riep. "Maar voor ik het wist, zat hij in de wagen, duwde hij mijn gilet over mijn hoofd en zat hij met zijn hand onder mijn rok." Enkel omdat Marcella zich zo verweerd heeft, is hij niet met zijn hand tot in haar onderbroek gegaan. "Ik ben er 100 procent zeker van dat hij mij wilde aanranden, want hij zei nog: 'Houd u stil, ik hebt dat nodig'. Gelukkig is er toen iemand de parking opgereden en is hij weggegaan." De Italiaan griste nog snel haar gsm mee in het weggaan.

Enkel diefstal

Volgens de verdediging was het enkel de bedoeling om een diefstal te plegen. "Hij had geld nodig, maar heeft haar niet aangerand. Het slachtoffer kon zijn moeder wel zijn, dat beseft mijn cliënt ook", zegt advocate Natalie Aernoudts. "Hij heeft zeker geen probleem op seksueel vlak, want hij was nog maar net bij de meisjes van plezier geweest", vervolgt ze, verwijzende naar de tumultueuze avond die de beklaagde erop zitten had: cocaïne in een dancing, een bezoekje aan de hoerenbuurt en minstens een zware diefstal met geweld de volgende ochtend.

Kwetsbaar persoon

"Dat is een van de zwaarste feiten in het strafwetboek, met drie jaar als minimumstraf in het geval van een kwetsbaar persoon zoals Marcella", zegt procureur Caroline De Witte.


"Ik ga bewust boven die drie jaar en vorder veertig maanden celstraf." Het vonnis word uitgesproken op 12 oktober.