"Willen gronden waar we al 10 jaar op wachten"

FLANDERS EXPO NAAR RECHTBANK NA AFSPRINGEN DESIGN OUTLET CENTER

Enkele jaren geleden waren er nog archeologische opgravingen bezig op de site waar het Design Outlet Center zou komen.
Foto Erik De Troyer Enkele jaren geleden waren er nog archeologische opgravingen bezig op de site waar het Design Outlet Center zou komen.
Artexis, het bedrijf achter Flanders Expo, heeft de stad Gent gedagvaard in de nasleep van de saga rond het Design Outlet Outletcenter. "We hebben 9,5 jaar geleden al een deal gesloten met de stad over een grondenruil en die is nog steeds niet uitgevoerd. Zonder die ruil kunnen we de verbouwingen die we al jaren plannen niet uitvoeren", zegt Dirk Van Roy van Artexis.

Eerder deze maand werden de plannen voor het Design Outlet Center op The Loop definitief begraven. Het moest een enorm centrum worden waar designkledij werd aangeboden van voorbije seizoenen. Dat had voor zo'n 3.000 jobs moeten zorgen en een massa kopers naar The Loop moeten brengen. Het politiek draagvlak brokkelde de voorbije jaren echter alsmaar af. Groen was altijd tegen en ook sp.a en Open VLD zagen het project alsmaar minder zitten. Uiteindelijk besliste de stad om het project af te blazen en dat viel niet goed bij de bedrijven waarmee al die jaren onderhandeld werd. Bouwheer MacArthurGlen kondigde al aan het project elders op te starten langs de E40 tussen Aalst en Brugge zonder juridische stappen te nemen. Artixis, eigenaar van de beurshallen Flanders Expo, heeft nu wel juridische stappen gezet.

Nieuwe buitengevel

Dirk Van Roy, CEO van Artexis, reageert: "In 2008 hebben we met het stadsbestuur een afspraak gemaakt over de ruil van gronden. Een stuk van onze terreinen waren nodig om het Design Outlet Center te bouwen en wij hadden een aantal gronden nodig van de stad om onze verbouwingswerken uit te voeren. We zijn van plan om Flanders Expo een volledig nieuwe buitengevel te geven, maar dat kan dus enkel als we alle gronden in ons bezit hebben. De afspraak van weleer was 10 jaar geldig en loopt dus binnenkort af. Bovendien is ook onze bouwvergunning nog maar zes maanden geldig. We eisen van de stad dat er zeer dringend werk gemaakt wordt van die overdracht van gronden. Zo niet zien we onze verbouwingsplannen nog maar eens een heel eind opschuiven", aldus Van Roy.


"Voorlopig is van een schadevergoeding nog geen sprake. Wij willen vooral de gronden waar we al zo lang op wachten, omdat de stad alles in één pakket wou doen.

Parkeerplaatsen

Wat de toekomst brengt voor The Loop weet momenteel niemand, maar we zijn niet het enige bedrijf met een deal die in het gedrang komt. Ikea wacht ook nog steeds op een aanzienlijke hoeveelheid parkeerplaatsen die beloofd zijn", aldus Van Roy.


Bij de stad beseft men dat er nog meer juridische procedures kunnen volgen. "Artexis was tot nu toe de enige die juridische stappen heeft genomen. Van de nv Schoonmeers-Buchten (de projectontwikkelaar, red.) hebben we melding gekregen dat ze akte hebben genomen van onze beslissing en van MacArthurGlen (de opdrachtgever) hebben we niets meer gehoord", aldus schepen van stadsontwikkeling Sven Taeldeman.