"Willen geen tweede Brugge worden"

HANDELAARS BEZORGD OVER AFHAKEN CLIËNTEEL

James Arthur
Er klonk flink wat gemor in de Gentse handelszaken op de eerste dag van het nieuwe circulatieplan. Lege terrasstoelen en rustige winkelstraten boezemen de ondernemers angst in over hun financiële toekomst. "In combinatie met de hoge parkeertarieven blijven Gentenaars die buiten de ring wonen steeds vaker weg uit onze zaak", klinkt het.

De bezorgdheden van de Gentse middenstand vertaalden zich gisteren in scherpe boodschappen aan het adres van het stadsbestuur. Alain Degryse van brasserie Faits Divers op de Korenmarkt verkondigde zijn mening over het nieuwe circulatieplan op de menuborden die hij voor zijn zaak had uitgestald.


"Watteeuw. Bouw een muur zoals Trump. Jouw plan is zoals een aanslag. Bedankt!" en nog "Vol-au-Vent Watteeuw. De koek rond Gent... en nu?" formuleerde de horecauitbater zijn ongenoegen met een culinaire metafoor.

Alain Degryse en zijn zoon Ziggy van restaurant Faits Divers op Korenmarkt zijn tegen plan van Watteeuw.
James Arthur Alain Degryse en zijn zoon Ziggy van restaurant Faits Divers op Korenmarkt zijn tegen plan van Watteeuw.

Buitenlandse toeristen

"De stad maakt het de mensen echt moeilijk om naar hier te komen. Ik maak mij echt zorgen over de toekomst. We willen toch geen tweede Brugge worden waar enkel buitenlandse toeristen welkom zijn?", verklaart Degryse zich nader.


"Ik baat deze zaak al 21 jaar uit en zie hier steeds minder Gentenaars over de vloer komen. Het is leuk dat je door het circulatieplan nu door sommige straten kan fietsen zonder je handen op het stuur, maar de mensen in de stadsrand laten ons meer en meer links liggen. Dit is niet leuk meer."


De uitbaters van restaurant Aroma in de Donkersteeg kozen voor een ludiek protest. Ze annuleerden hun middagdienst en op de ruit van hun zaak hing de boodschap: "We blijven gesloten. We zijn onze weg nog aan het zoeken." Ook bij restaurant Surtoe op de Botermarkt is de bezorgdheid groot. "De witte kassa, de hogere parkeertarieven en nu het circulatieplan. We willen het gerust een kans geven, maar ook hier merken we de tendens dat een deel van ons cliënteel afhaakt. Ja, we zijn bezorgd over de toekomst", klinkt het.

Restaurant Aroma was gisterenmiddag uitzonderlijk gesloten en hing daarom een briefje aan de deur.
James Arthur Restaurant Aroma was gisterenmiddag uitzonderlijk gesloten en hing daarom een briefje aan de deur.

Gent ontweken

Zelfstandigenorganisatie Unizo peilde gisterenochtend op haar beurt naar de eerste ervaringen met het circulatieplan bij een honderdtal ondernemers. "Tien procent van hen heeft vandaag Gent ontweken omwille van het circulatieplan en de onduidelijkheid erover en 32 procent verplaatste zich op een andere manier", zegt Jos Vermeiren, directeur van Unizo Oost-Vlaanderen.


"Vandaag is een startpunt, maar we willen blijvende communicatie, overleg en correcte analyses om te vermijden dat de ondernemingen economische schade zouden lijden. Er moet beter gecommuniceerd worden binnen Gent, maar ook naar de ondernemingen van buiten Gent over toelatingsvoorwaarden en routemogelijkheden", besluit Vermeiren. "De eerste school- en werkdag na de paasvakantie op dinsdag 18 april wordt immers de echte test voor Gent."