"Wij raken rust in onze wijk kwijt"

GROOTSCHALIG WOONPROJECT OP MEULESTEDE BOTST NU AL OP PROTEST BUURT

Er zijn wel al impressies van hoe de gebouwen rond de Sint-Antoniuskerk er zouden kunnen uitzien. Al zijn het geen definitieve ontwerpen.
Foto Erik De Troyer Er zijn wel al impressies van hoe de gebouwen rond de Sint-Antoniuskerk er zouden kunnen uitzien. Al zijn het geen definitieve ontwerpen.
De officiële plannen zijn nog niet eens klaar, maar nu al botst een grootschalig wooncomplex in de wijk Meulestede op weerstand van omwonenden. Een projectontwikkelaar wil de meeste braakliggende gronden van de wijk bebouwen. De buurtbewoners vrezen dat de wijk het extra verkeer niet zal kunnen dragen en vreest het groen in de wijk te verliezen.

Het bouwproject is een onderdeel van het stadsvernieuwingsproject Muide-Meulestede Morgen. In 2015 werd er al eens een ballonnetje opgelaten over het plan maar tot deze zomer was het stil. In juni ging de stad echter aan de slag met een kleine groep buurtbewoners om te bekijken wat er gedaan kan worden met de publieke ruimte. "Er zijn inderdaad plannen met die locatie. Begin september bespreken we de plannen nog eens met de buurtbewoners en nog die zelfde maand worden de plannen gecommuniceerd naar de rest van de buurt", klinkt het op het kabinet van schepen van wonen Sven Taeldeman (sp.a). "Hoeveel woningen er precies komen, is nog niet duidelijk. Dat wordt nog gefinetuned", klinkt het.

34 woningen

Meulestede heeft een aantal braakliggende gebieden en die zullen allemaal bebouwd worden. Binnen in het bouwblok aan de Goedendagstraat komt er een bouwproject van het community land trust. Daar komen 34 woningen, een gemeenschappelijke tuin van 1.500 vierkante meter en een ruimte met publieke functie voor de buurt.


Iets meer noordelijk start het park van Meulestede. Ook daar zijn bouwplannen. Er komt een L-vormig gebouw. Ter compensatie van het park wordt rondom de bestaande appartementsblokken in het park een tuinzone aangelegd.


Het grote project bevindt zich echter aan de voet van Meulestedebrug. Daar liggen ter hoogte van de Meeuwstraat en de Albatrosstraat enkele braakliggende terreinen. Die hebben vandaag niet echt een nut. Een private ondernemer plant er notariswoningen met een gemeenschappelijke tuin te bouwen. Ook rondom de Sint-Antoniuskerk kan er gebouwd worden. Ter hoogte van de Alkstraat zou een dan een kadeplein komen en zelfs een woontoren.

Extra parkeerdruk

Een aantal omwonenden is inmiddels met een petitie begonnen en heeft een onderhoud gevraagd bij schepen Taeldeman. "Wie zien een aantal bedreigingen. We vrezen dat we het rustgevoel van de wijk zullen kwijt raken. We vrezen geluidsoverlast, extra parkeerdruk en verlies van groen. Bovendien zullen veel bewoners hun zicht op de brug,de kerk of het groen verliezen."


De actievoerders hebben een aantal eisen. Ze willen niet dat de kerk overschaduwd wordt door een grote building. Verder eisen ze onder andere dat er een groene buffer blijft tegen de drukte, dat er niet meer dan twee bouwlagen komen en dat er gebouwd wordt in een stijl die past bij de wijk. Ze willen ook dat eerst de brug wordt vervangen vooraleer er wordt bijgebouwd."