"Wie gps volgt heeft meteen prijs"

CIRCULATIEPLAN: NOG 12 DAGEN: HOTELS IN CENTRUM DOEN ALLES OM GASTEN GEEN BOETE TE BEZORGEN

Guido De Smet van Hotel Harmony hoopt dat zijn gasten geen nare herinneringen aan Gent overhouden.
Guido De Smet van Hotel Harmony hoopt dat zijn gasten geen nare herinneringen aan Gent overhouden.
Gentse hotelhouders lopen op de toppen van hun tenen: ze zullen alle zeilen moeten bijzetten opdat hun klanten geen nare herinnering aan hun verblijf in Gent zullen overhouden in de vorm van een GAS-boete van 55 euro. "We doen er alles aan om onze klanten naar ons hotel of de juiste ondergrondse parking te loodsen. Wie op zijn gps of via kaart de stad inrijdt, heeft prijs", klinkt het.

Vier hotels liggen volledig in het autovrij gebied: Hotel Harmony, het Ibis-hotel aan Sint-Baafs, Novotel en het NH Hotel. Wie er met zijn wagen naartoe rijdt, riskeert dat zijn nummerplaat wordt gelezen door ANPR-camera's die het centrum binnenkort volledig omringen. Die flitsgegevens worden gelinkt aan een database van nummerplaten die toelating hebben om het centrum binnen te rijden.


"Het wordt een enorme krachttoer om onze klanten te vrijwaren van boetes", zegt Guido De Smet van Hotel Harmony. "We hebben 11 parkeerplaatsen op ons terrein en voor die plaatsen kunnen we elke 24 uur nieuwe nummerplaten ingeven. Ons personeel zal dat enorm in de gaten moeten houden. Eén onoplettendheid en we zitten met een gast die een fikse boete (55 euro voor de eerste overtreding, 110 euro als het nog eens gebeurt, red) in de bus krijgt. Ook lastminuteboekingen zijn lastig. Als iemand na middernacht boekt om de volgende morgen aan te komen dan krijgen we dat onmogelijk nog op tijd geregeld."


De grootste uitdaging bestaat er echter in om de klanten op de juiste manier naar het hotel te krijgen. "Ons hotel is enkel bereikbaar via de Geldmunt. Dus wie uit het noorden komt zal de R4 moeten nemen en daarna via de Muide en de Tolhuislaan naar ons hotel te geraken. Wie van de E40 komt, zou eigenlijk via de stadsring en de Dampoort naar de Tolhuislaan moeten rijden. Maar hoe vol zal die stadsring staan? We proberen nu alle klanten te verwittigen dat ze zeker hun gps niet mogen volgen en zeker niet mogen afwijken van het traject dat we hen bezorgen."


"Heel wat hotels zijn enkel via ingewikkelde kronkelende wegen te bereiken", zegt Laurens Roels van Horeca Gent. "Voor een doorgewinterde taxichauffeur is dat geen probleem, maar zet een Engels koppel achter het stuur en je moet waarschijnlijk de brandweer bellen", zegt hij.


"Daar komt nog eens bovenop dat boekingen via websites als booking.com niet rechtstreeks gecontacteerd kunnen worden door de hotels. "Bovendien hebben ze ook geen mogelijkheden om ingewikkelde en uitgebreide instructies op te nemen in hun bevestigingsmails. Er zullen dus heel wat toeristen in Gent toekomen die geen benul hebben van wat hier gebeurt. Met alle gevolgen van dien."