‘Waepen van Zeelant’ krijgt dan toch horecatoekomst

Historisch pand op Korenmarkt staat al sinds eind jaren 90 quasi leeg

In 2019 moet er na jaren van leegstand eindelijk horeca komen in ‘het Waepen van Zeelant’. Het pand met een gevel op de Korenmarkt en een gevel op de Graslei wacht al sinds eind jaren 90 op een nieuwe bestemming. “We zullen het pand in twee delen en beide zijden verhuren. Volgend jaar moet dat een feit zijn”, zegt projectontwikkelaar Mavico.

Het Waepen van Zeeland is het enige pand op de Korenmarkt zonder terras
Wannes Nimmegeers Het Waepen van Zeeland is het enige pand op de Korenmarkt zonder terras

Op heel de Korenmarkt is ‘het Waepen van Zeelant’ het enige gebouw waar geen terras voor de deur staat. Het historische pand uit 1702 was tot eind de jaren negentig het kantoor van een investeringsbank. Toen die bank weg trok stond het bijzonder lang leeg. Pas in 2008 leek het gebouw een logische toekomst als horecapand te krijgen. Twee lokale ondernemers verbouwden het pand en startten er met ‘De Bank’ een grootschalig horecaconcept. Het ging maar enkele maanden mee. Sindsdien durfde niemand zich nog aan het gebouw wagen. Het stond lange tijd te huur voor 12.000 euro per maand maar ook dat leverde niets op. Het pand bleef leeg staan. Er doken door de jaren nog wel wilde plannen op maar die werden nooit werkelijkheid. Zo wou een zakenman uit Dubai het pand ooit kopen als buitenverblijf en toonde zelfs rode duivel Vincent Kompany even interesse om er een sportbar in te maken.

Binnenin werd het pand al grotendeels verbouwd
Binnenin werd het pand al grotendeels verbouwd

Het was uiteindelijk de Londerzeelse projectontwikkelaar Mavico die het pand kocht in 2015. “Het ging allemaal wat trager dan voorzien maar we hebben intussen toestemming gekregen om het pand in twee te splitsen. Dat het pand een gevel heeft aan de Graslei én de Korenmarkt maakt het bijzonder. Maar het is ook een grote oppervlakte die men zomaar niet in één keer verhuurd krijgt. We hebben het geprobeerd maar niemand ziet zich meester over die oppervlakte. De bedoeling is om gescheiden horecazaken te creëren aan beide zijden van het pand. Er is ook een grote kelder met mogelijkheden. Aan de kant van de Korenmarkt is een groot deel van het pand beschermd. Aan de kant van de Graslei is enkel de gevel beschermd als bekend stadsgezicht. Een precieze streefdatum hebben we nog niet maar in de loop van 2019 zou dat pand toch eindelijk een nieuwe functie moeten krijgen.”

Ook de gevel aan de Graslei is beschermd
Wannes Nimmegeers Ook de gevel aan de Graslei is beschermd

Bij Mavico zijn ze zich bewust van de woelige horecageschiedenis van het pand. “Dit is een groot pand met een behoorlijke huurprijs. Hoeveel die precies bedraagt kunnen we nog niet zeggen maar realistisch gezien denk ik dat we moeten kijken in de richting van bestaande ketens met wat kapitaal”, klinkt het.

Het Waepen van Zeelant is één van de weinige gebouwen in Gent in Louis XIV-stijl. Het werd gebouwd in 1702 en heeft het opschrift Vry Huys Vry Erve wat aangeeft dat het vrijgesteld was van accijnzen. Voor het gebruikt werd als bankkantoor had het ook al een horecaverleden. Het was namelijk een tijdlang een hotel met op het gelijkvloers een dancing. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.