"Vooral onze assistent moet trainen"

ROLSTOELGEBRUIKERS NEMEN DEEL AAN URBAN TRAIL DOOR VOORUIT EN BELFORT

Rolstoelgebruikers Cor Van Damme en Lizy Scheltjens oefenen met hun assistenten voor de Urban Trail.
Repro Masscho Rolstoelgebruikers Cor Van Damme en Lizy Scheltjens oefenen met hun assistenten voor de Urban Trail.
Tien rolstoelgebruikers nemen deel aan de Urban Trail Gent. Om het parcours vol hindernissen te overbruggen, krijgen ze de hulp van assistenten. Meer dan honderd werknemers van Gentse bedrijven nemen die taak op zich.

Voor mensen met een beperking mogelijk maken, wat onmogelijk lijkt. Met die gedachte schreef vzw Onafhankelijk Leven tien rolstoelgebruikers in voor de Urban Trail Gent. Het 10 kilometer lange parcours van de avontuurlijke loopwedstrijd loopt door en langs trekpleisters als de Vooruit, het stadhuis en het Belfort. Alleen al door de vele trappen die overbrugd moeten worden, lijkt een deelname voor rolstoelgebruikers uitgesloten.


"Met deze actie willen we duidelijk maken dat mensen met een beperking ook zware obstakels in het leven kunnen overwinnen. We vonden de deelname van tien


rolstoelgebruikers aan de Urban Trail dan ook erg symbolisch", vertelt Koenraad Depauw, algemeen directeur van Onafhankelijk Leven. De vzw zorgt ervoor dat mensen met een beperking gebruik kunnen maken van persoonlijke assistenten.


Rolstoelgebruiker Lizy Scheltjens uit Beveren-Waas is één van de tien die op 20 maart zal deelnemen aan de Urban Trail. "Door een zuurstoftekort bij mijn geboorte zit ik al heel mijn leven in een rolstoel, maar dat houdt mij niet tegen om van het leven te genieten. Ik hou wel van een uitdaging en ik heb niet lang moeten twijfelen toen ik hoorde dat we ons konden inschrijven voor de Urban Trail", getuigt ze. "Ik breng regelmatig een bezoekje aan Gent en heb er gestudeerd, maar ken de stad voornamelijk langs de buitenkant. Het zal fijn zijn om nu ook heel wat gebouwen als het Belfort en de Vooruit van binnen te leren kennen."

Honderd werknemers

Over haar voorbereiding voor de sportieve uitdaging maakt ze zich niet zoveel zorgen. "Vooral de persoonlijke assistenten moeten aan hun conditie werken. Zij moeten mij die trap opdragen", lacht Lizy.


Om de rolstoelgebruikers door het parcours te loodsen, kan vzw Onafhankelijk Leven rekenen op de hulp van een honderdtal werknemers van Gentse bedrijven zoals TomTom, SAP en t-interim. Ook de sportdienst van de stad vaardigt een assistentieteam af. "We zetten graag onze schouders mee onder dit initiatief. Met de sportdienst voorzien we in de paasvakantie bijvoorbeeld ook voor de eerste keer een G-sportkamp voor andersvalide kinderen", zegt Vanessa De Vuyst, coördinator publiekswerking bij de sportdienst.


Vzw Onafhankelijk Leven is naast de steun van de Gentse bedrijven nog op zoek naar helpende handen om de tien lopers in een rolstoel naar de finish te begeleiden. Inschrijven kan tot 1 februari via www.onafhankelijkleven.be.