“Voer statiegeld in op sigarettenpeuken”: Gentse schepen lanceert opvallend idee

In de wijk Ekkergem werd bij de ‘Gentse Grote Kuis’ een beschamend grote hoop peuken opgeruimd
KOS In de wijk Ekkergem werd bij de ‘Gentse Grote Kuis’ een beschamend grote hoop peuken opgeruimd
Naar aanleiding van een vraag van gemeenteraadslid Bert Misplon over de netheid in en rond Gent, heeft schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) een opmerkelijk idee gelanceerd: statiegeld op sigarettenpeuken. “Geen lokale bevoegdheid, maar we moeten er minstens over nadenken.”

Sigarettenpeuken zijn een ware plaag, niet alleen in Gent. Ze worden achteloos weggegooid, maar raken niet afgebroken in de natuur en ook niet opgeruimd door vuilnisdiensten. “4,5 biljoen van de jaarlijks 6 biljoen geproduceerde sigaretten zouden in het milieu belanden”, weet van Braekevelt. “90 procent van die sigaretten heeft een filter met cellulose acetaat, een plastic dat nauwelijks vergaat en in mircoplastics uiteenvalt. De filters kunnen bovendien tot 10 jaar lang chemicaliën blijven lekken.”

GAS-boetes

“In Gent zijn er al sensibiliseringscampagnes, er kunnen GAS-boetes uitgeschreven worden voor wie peuken op de grond gooit, en horecazaken zijn verplicht de stoep 10 meter rond hun zaak proper te houden. We voorzien zelfs vuilnisbakken met asbak. En toch ligt de grond nog steeds vol. Peuken zijn het ‘ambetantste’ vuil, zo hoor ik ook bij Ivago. Ze kruipen in kleine hoekjes, tussen de voegen van de stoeptegels, in rioolputjes en je krijgt ze er moeilijk uit. Roken schaadt de gezondheid, peuken weggooien nog eens, om nog niet eens te spreken over de peuken die in de natuur of in het water belanden.”

Daarom suggereert Van Braeckevelt statiegeld op peuken. “Uiteraard weet ik ook wel dat we dat in Gent niet zomaar kunnen invoeren, het is niet eens een lokale bevoegdheid. Maar ik vind het wel onze plicht er minstens over na te denken. Een bovenlokale aanpak zou niet alleen de gezondheid, maar ook de netheid zeker ten goede komen.”

Bram Van Braeckevelt.
Jeffrey Dujardin Bram Van Braeckevelt.76 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • justin zywchyn

  ann van den bossche, OEPS, dat ze dat statiegeld maar snel invoeren hahaha,

 • Luc Claus

  We kunnen misschien ook een belasting van 200% invoeren op gelden verkregen uit mandaten !!!

 • Ann Van den Bossche

  @justin zywychyn. Statiegeld wil net zeggen dat je geld KRIJGT als je er terug inlevert! Niet dat je er belasting op moet betalen. Het zou dus lonen om ze idd bij te houden en ergens in te leveren.

 • Martien De Four

  Misschien dan ook statiegeld invoeren op kauwgom en op hondendrollen enz.

 • willems michel

  En wat met de kauwgom dan ? Dat is even erg.